Show simple item record

Studium metabolického sydromu na myším modelu:úloha lipidů v potravě, tukové tkáně a AMP-aktivované proteinovékinázy
dc.contributor.advisorKopecký, Jan
dc.creatorMedříková, Daša
dc.date.accessioned2021-05-24T11:18:33Z
dc.date.available2021-05-24T11:18:33Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/35001
dc.description.abstractSOUHRN Obezita a přidružené metabolické poruchy jsou velkým problémem moderní společnosti. Příčinami celosvětového nárůstu obezity jsou sedavý životní styl, vyšší kalorický příjem a v neposlední řadě změna ve složení potravy. Jednou z příčin vysoké prevalence obezity v současné populaci může být posun poměru mezi obsahem n-6 a n-3 mastných kyselin (MK) v dietě směrem k vyššímu obsahu n-6 MK. Na rozdíl od n-6 MK, se n-3 MK vyznačují antiatherogenními, antiobezogenními a protizánětlivymi účinky. Podařilo se nám prokázat pozitivní schopnosti přírodních i chemicky modifikovaných n-3 vícenenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem v prevenci i reverzi metabolického syndromu u zvířecího modelu, u myší vystavených působení diety s vysokým obsahem tuku. Další studium bylo zaměřeno na průkaz významu jednoho z hlavnich regulačních mechanizmů lipidového metabolizmu, enzymu AMP-aktivované proteinové kinázy (AMPK), pro indukci netřesové tvorby tepla ve svalu vlivem vysokotukové diety. Zjistili jsme, že zvýšení krevních hladin leptinu v důsledku vysokého příjmu tuků vyvolá aktivaci AMPK ve svalu. To vede k indukci katabolizmu lipidů a částeční ochraně organizmu před obezitou. Kromě leptinu působí jako aktivátory AMPK také vícenenasycené MK, i když ty jsou do procesu aktivace zapojené nepřímo, přes zvýšení krevních...cs_CZ
dc.description.abstractObesity and associated metabolic disorders, e. g. metabolic syndrome, represent a considerable health threat for modern society. Due to sedentary lifestyle, high caloric intake and changes in composition of diet, prevalence of obesity is increasing worldwide. One of the possible causes contributing to higher prevalence of obesity in recent population could be the change of fatty acids (FA) composition of dietary lipids, with the shift in the content of n-6 and n-3 FA toward n-6 FA. In contrast to n-6 FA, n-3 FA are known for their anti-atherogenic, anti-obesogenic and anti-inflammatory properties. In our experiments in mice, the capability of naturally occurred and chemically modified n- 3 long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) in prevention and reversal of specific parts of metabolic syndrome was demonstrated. A specific chemical derivative of docosahexaenoic acid was proven to be very effective in preventing and improving metabolic conditions of animals exposed to high-fat (HF) diet challenge. Further, the involvement of AMP-activated protein kinase (AMPK), a master regulator of lipid metabolism, in skeletal muscle thermogenesis induced by HF-feeding was investigated. Activation of AMPK in the HF-fed mice is most possibly caused by increased leptin levels and represents an important link...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectpolyunsaturated fatty acidsen_US
dc.subjectAMPKen_US
dc.subjectadipose tissue inflammationen_US
dc.subjectsex differencesen_US
dc.subjectObezitacs_CZ
dc.subjectvícenenasycené mastné kyselinycs_CZ
dc.subjectAMPKcs_CZ
dc.subjectzánět tukové tkáněcs_CZ
dc.subjectmezipohlavní rozdílycs_CZ
dc.titleStudy of metabolic syndrome in mice model: roles of dietary lipids, adipose tissue and AMP-activated protein kinaseen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-21
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId107145
dc.title.translatedStudium metabolického sydromu na myším modelu:úloha lipidů v potravě, tukové tkáně a AMP-aktivované proteinovékinázycs_CZ
dc.contributor.refereeHouštěk, Josef
dc.contributor.refereeNovotný, Jiří
dc.identifier.aleph001373282
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programBiochemistry and Pathobiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemie a patobiochemiecs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csBiochemie a patobiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistry and Pathobiochemistryen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csSOUHRN Obezita a přidružené metabolické poruchy jsou velkým problémem moderní společnosti. Příčinami celosvětového nárůstu obezity jsou sedavý životní styl, vyšší kalorický příjem a v neposlední řadě změna ve složení potravy. Jednou z příčin vysoké prevalence obezity v současné populaci může být posun poměru mezi obsahem n-6 a n-3 mastných kyselin (MK) v dietě směrem k vyššímu obsahu n-6 MK. Na rozdíl od n-6 MK, se n-3 MK vyznačují antiatherogenními, antiobezogenními a protizánětlivymi účinky. Podařilo se nám prokázat pozitivní schopnosti přírodních i chemicky modifikovaných n-3 vícenenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem v prevenci i reverzi metabolického syndromu u zvířecího modelu, u myší vystavených působení diety s vysokým obsahem tuku. Další studium bylo zaměřeno na průkaz významu jednoho z hlavnich regulačních mechanizmů lipidového metabolizmu, enzymu AMP-aktivované proteinové kinázy (AMPK), pro indukci netřesové tvorby tepla ve svalu vlivem vysokotukové diety. Zjistili jsme, že zvýšení krevních hladin leptinu v důsledku vysokého příjmu tuků vyvolá aktivaci AMPK ve svalu. To vede k indukci katabolizmu lipidů a částeční ochraně organizmu před obezitou. Kromě leptinu působí jako aktivátory AMPK také vícenenasycené MK, i když ty jsou do procesu aktivace zapojené nepřímo, přes zvýšení krevních...cs_CZ
uk.abstract.enObesity and associated metabolic disorders, e. g. metabolic syndrome, represent a considerable health threat for modern society. Due to sedentary lifestyle, high caloric intake and changes in composition of diet, prevalence of obesity is increasing worldwide. One of the possible causes contributing to higher prevalence of obesity in recent population could be the change of fatty acids (FA) composition of dietary lipids, with the shift in the content of n-6 and n-3 FA toward n-6 FA. In contrast to n-6 FA, n-3 FA are known for their anti-atherogenic, anti-obesogenic and anti-inflammatory properties. In our experiments in mice, the capability of naturally occurred and chemically modified n- 3 long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) in prevention and reversal of specific parts of metabolic syndrome was demonstrated. A specific chemical derivative of docosahexaenoic acid was proven to be very effective in preventing and improving metabolic conditions of animals exposed to high-fat (HF) diet challenge. Further, the involvement of AMP-activated protein kinase (AMPK), a master regulator of lipid metabolism, in skeletal muscle thermogenesis induced by HF-feeding was investigated. Activation of AMPK in the HF-fed mice is most possibly caused by increased leptin levels and represents an important link...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
uk.departmentExternal.nameAkademie věd ČRcs
uk.departmentExternal.nameCzech Academy of Sciencesen


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV