dc.contributor.advisor | Maletínská, Lenka | |
dc.creator | Matyšková, Resha | |
dc.date.accessioned | 2021-05-24T11:15:03Z | |
dc.date.available | 2021-05-24T11:15:03Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/34890 | |
dc.description.abstract | Dizertační práce je zaměřena na účinky leptinu a antagonistů receptoru ghrelinu na příjem potravy a metabolické parametry u ovariektomovaných (OVX) myších samic na vysokotučné (HF) dietě. V první části dizertační práce byl zaveden model obezity vyvolané HF dietou u dvou různých myších kmenů (NMRI a C57BL/6). Obezita vyvolaná HF dietou se u myší vyvinula v důsledku dlouhodobého krmení HF dietou obsahující 60 % tuku; standardní (St) dieta obsahovala pouze 9 % tuku. Jako vhodný kmen pro další pokusy na příjem potravy pak sloužil pouze kmen C57BL/6, který je náchylnější k obezitě než linie NMRI. V druhé části práce byl zaveden model OVX myších samic z kmene C57BL/6 na HF dietě. Tento model je podobný obezitě u žen po menopauze, která je navíc podporována vysokokalorickou stravou. OVX myši na HF dietě akumulovaly 4krát více bílé tukové tkáně než OVX myši na St dietě, měly významně zvýšené hladiny glukosy, inzulinu a leptinu a sníženou citlivost na účinky leptinu, adipokinu snižujícího příjem potravy, podávaného do mozku ve srovnání s OVX myšmi na St dietě. Podání estradiolu po dobu 4 týdnů zlepšilo centrální citlivost k leptinu a parametry metabolického syndromu. Protože ovariektomie a HF dieta zvyšují citlivost ke ghrelinu, hormonu produkovaného zejména žaludkem, který zvyšuje chuť k jídlu, ve třetí... | cs_CZ |
dc.description.abstract | The thesis is focused on the effect of leptin and ghrelin receptor antagonists on food intake and metabolic parameters in ovariectomized (OVX) female mice on a high fat (HF) diet. In the first part of the thesis, diet-induced obesity was introduced in two strains of mice (NMRI and C57BL/6). Diet-induced obesity resulted from overconsumption of a HF diet containing 60 % of fat; a standard (St) diet contained only 9 % of fat. The strain C57BL/6 was more susceptible to a HF diet than the NMRI strain and was chosen for further experiments on food intake. In the second part of the thesis, OVX C57BL/6 female mice on a HF diet were introduced as a model of common obesity in women after menopause and overconsumption of high caloric food. OVX mice on a HF diet accumulated more than 4 times higher amount of the white adipose tissue compared to those on a St diet, had significantly elevated glucose, insulin and leptin levels and attenuated sensitivity to effect of centrally administered leptin, an adipokine that decreases food intake. Central leptin sensitivity and metabolic syndrome parameters were improved after 4 weeks of estradiol treatment. Because both ovariectomy and HF diet result in enhanced sensitivity to ghrelin, the hormone produced predominantly by the stomach that stimulates appetite, in the... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.title | Vliv leptinu a ghrelinu na příjem potravy a metabolické parametry u obézních ovariektomovaných myších samic | cs_CZ |
dc.type | dizertační práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2011 | |
dcterms.dateAccepted | 2011-05-19 | |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 103918 | |
dc.title.translated | Impact of leptin and ghrelin on food intake and metabolic parameters in obese ovariectomized female mice | en_US |
dc.contributor.referee | Jurčovičová, Jana | |
dc.contributor.referee | Kuneš, Jaroslav | |
dc.identifier.aleph | 001362482 | |
thesis.degree.name | Ph.D. | |
thesis.degree.level | doktorské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | en_US |
thesis.degree.program | Biochemistry and Pathobiochemistry | en_US |
thesis.degree.program | Biochemie a patobiochemie | cs_CZ |
uk.thesis.type | dizertační práce | cs_CZ |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | - | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | - | en_US |
uk.degree-program.cs | Biochemie a patobiochemie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Biochemistry and Pathobiochemistry | en_US |
thesis.grade.cs | Prospěl/a | cs_CZ |
thesis.grade.en | Pass | en_US |
uk.abstract.cs | Dizertační práce je zaměřena na účinky leptinu a antagonistů receptoru ghrelinu na příjem potravy a metabolické parametry u ovariektomovaných (OVX) myších samic na vysokotučné (HF) dietě. V první části dizertační práce byl zaveden model obezity vyvolané HF dietou u dvou různých myších kmenů (NMRI a C57BL/6). Obezita vyvolaná HF dietou se u myší vyvinula v důsledku dlouhodobého krmení HF dietou obsahující 60 % tuku; standardní (St) dieta obsahovala pouze 9 % tuku. Jako vhodný kmen pro další pokusy na příjem potravy pak sloužil pouze kmen C57BL/6, který je náchylnější k obezitě než linie NMRI. V druhé části práce byl zaveden model OVX myších samic z kmene C57BL/6 na HF dietě. Tento model je podobný obezitě u žen po menopauze, která je navíc podporována vysokokalorickou stravou. OVX myši na HF dietě akumulovaly 4krát více bílé tukové tkáně než OVX myši na St dietě, měly významně zvýšené hladiny glukosy, inzulinu a leptinu a sníženou citlivost na účinky leptinu, adipokinu snižujícího příjem potravy, podávaného do mozku ve srovnání s OVX myšmi na St dietě. Podání estradiolu po dobu 4 týdnů zlepšilo centrální citlivost k leptinu a parametry metabolického syndromu. Protože ovariektomie a HF dieta zvyšují citlivost ke ghrelinu, hormonu produkovaného zejména žaludkem, který zvyšuje chuť k jídlu, ve třetí... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The thesis is focused on the effect of leptin and ghrelin receptor antagonists on food intake and metabolic parameters in ovariectomized (OVX) female mice on a high fat (HF) diet. In the first part of the thesis, diet-induced obesity was introduced in two strains of mice (NMRI and C57BL/6). Diet-induced obesity resulted from overconsumption of a HF diet containing 60 % of fat; a standard (St) diet contained only 9 % of fat. The strain C57BL/6 was more susceptible to a HF diet than the NMRI strain and was chosen for further experiments on food intake. In the second part of the thesis, OVX C57BL/6 female mice on a HF diet were introduced as a model of common obesity in women after menopause and overconsumption of high caloric food. OVX mice on a HF diet accumulated more than 4 times higher amount of the white adipose tissue compared to those on a St diet, had significantly elevated glucose, insulin and leptin levels and attenuated sensitivity to effect of centrally administered leptin, an adipokine that decreases food intake. Central leptin sensitivity and metabolic syndrome parameters were improved after 4 weeks of estradiol treatment. Because both ovariectomy and HF diet result in enhanced sensitivity to ghrelin, the hormone produced predominantly by the stomach that stimulates appetite, in the... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
thesis.grade.code | P | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |
uk.departmentExternal.name | Akademie věd ČR | cs |
uk.departmentExternal.name | Czech Academy of Sciences | en |
dc.identifier.lisID | 990013624820106986 | |