Zobrazit minimální záznam

Regulace fyzikálních vlastností cytoplazmatické membrány u Bacillus subtilis
dc.contributor.advisorKonopásek, Ivo
dc.creatorBeranová, Jana
dc.date.accessioned2024-08-06T15:17:27Z
dc.date.available2024-08-06T15:17:27Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/34718
dc.description.abstractBacillus subtilis, modelová Gram-pozitivní bakterie, uplatňuje při adaptaci své membrány k nízkým teplotám dva odlišné mechanismy: 1) Při dlouhodobé adaptaci k nižším teplotám dochází ke zvýšení poměru anteiso/iso-větvených mastných kyselin v membránových lipidech. 2) Po náhlém poklesu teploty je indukována syntéza desaturázy (Des), proteinu, který v aerobních podmínkách desaturuje řetězce mastných kyselin v lipidech cytoplazmatické membrány. Transkripce genu des, kódujícího desaturázu mastných kyselin, je indukována zvýšením uspořádanosti membrány. Pro indukci transkripce genu des je nezbytná účast dvoukomponentového systému DesK-DesR. V této práci jsem sledovala, jak kultivační podmínky ovlivňují mechanismus adaptace membrány B. subtilis k nízkým teplotám. Použity byly metody fluorescenční spektroskopie, analýza mastných kyselin, diferenciální skenovací kalorimetrie a metody molekulární biologie. V první části práce jsem se zabývala vlivem složení kultivačního media na chemické složení a biofyzikální parametry cytoplazmatické membrány B. subtilis během růstu v optimální (40 řC) a suboptimální (20 řC) teplotě. Srovnávala jsem komplexní medium s glukózou bohaté na živiny a dvě média minerální obsahující buď glukózu nebo glycerol jako zdroj uhlíku. Získaná data jasně ukazují zásadní vliv složení...cs_CZ
dc.description.abstractBacillus subtilis, a model Gram-positive soil bacterium, employs two distinct mechanisms in its membrane adaptation to low temperature: 1) Long-term adaptation to suboptimal temperature is accomplished by increasing the ratio of anteiso- to iso-branched fatty acids in the membrane lipids. 2) After a sudden temperature decrease, the oxygen-dependent fatty acid desaturase (Des) is induced which desaturates fatty-acyl chains incorporated in membrane lipids. The transcription of the gene encoding desaturase, des, is activated by the decrease of the membrane order, via two- component system DesK-DesR. In this work, I studied the influence of cultivation conditions on the mechanisms of B. subtilis membrane adjustments for a low temperature employing fatty acid analysis, fluorescence spectroscopy, differential scanning calorimetry and methods of molecular biology. In the first part of this work, I examined the impact of the cultivation medium on the composition and biophysical features of the B. subtilis cytoplasmic membrane during growth under the optimal (40 řC) and suboptimal (20 řC) cultivation temperature. I compared the nutrient-rich complex medium containing glucose and the mineral medium supplemented with either glucose or glycerol. The results obtained showed the crucial importance of medium...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectmembrane fluiditycs_CZ
dc.subjectdesaturasecs_CZ
dc.subjectBacilluscs_CZ
dc.titleCytoplasmic membrane of Bacillus subtilis Regulation of the physical parametersen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-04-05
dc.description.departmentDepartment of Genetics and Microbiologyen_US
dc.description.departmentKatedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId87677
dc.title.translatedRegulace fyzikálních vlastností cytoplazmatické membrány u Bacillus subtiliscs_CZ
dc.contributor.refereeBranny, Pavel
dc.contributor.refereeHoloubek, Aleš
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMikrobiologiecs_CZ
thesis.degree.programMikrobiologiecs_CZ
thesis.degree.programMicrobiologyen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Genetics and Microbiologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMikrobiologiecs_CZ
uk.degree-program.csMikrobiologiecs_CZ
uk.degree-program.enMicrobiologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csBacillus subtilis, modelová Gram-pozitivní bakterie, uplatňuje při adaptaci své membrány k nízkým teplotám dva odlišné mechanismy: 1) Při dlouhodobé adaptaci k nižším teplotám dochází ke zvýšení poměru anteiso/iso-větvených mastných kyselin v membránových lipidech. 2) Po náhlém poklesu teploty je indukována syntéza desaturázy (Des), proteinu, který v aerobních podmínkách desaturuje řetězce mastných kyselin v lipidech cytoplazmatické membrány. Transkripce genu des, kódujícího desaturázu mastných kyselin, je indukována zvýšením uspořádanosti membrány. Pro indukci transkripce genu des je nezbytná účast dvoukomponentového systému DesK-DesR. V této práci jsem sledovala, jak kultivační podmínky ovlivňují mechanismus adaptace membrány B. subtilis k nízkým teplotám. Použity byly metody fluorescenční spektroskopie, analýza mastných kyselin, diferenciální skenovací kalorimetrie a metody molekulární biologie. V první části práce jsem se zabývala vlivem složení kultivačního media na chemické složení a biofyzikální parametry cytoplazmatické membrány B. subtilis během růstu v optimální (40 řC) a suboptimální (20 řC) teplotě. Srovnávala jsem komplexní medium s glukózou bohaté na živiny a dvě média minerální obsahující buď glukózu nebo glycerol jako zdroj uhlíku. Získaná data jasně ukazují zásadní vliv složení...cs_CZ
uk.abstract.enBacillus subtilis, a model Gram-positive soil bacterium, employs two distinct mechanisms in its membrane adaptation to low temperature: 1) Long-term adaptation to suboptimal temperature is accomplished by increasing the ratio of anteiso- to iso-branched fatty acids in the membrane lipids. 2) After a sudden temperature decrease, the oxygen-dependent fatty acid desaturase (Des) is induced which desaturates fatty-acyl chains incorporated in membrane lipids. The transcription of the gene encoding desaturase, des, is activated by the decrease of the membrane order, via two- component system DesK-DesR. In this work, I studied the influence of cultivation conditions on the mechanisms of B. subtilis membrane adjustments for a low temperature employing fatty acid analysis, fluorescence spectroscopy, differential scanning calorimetry and methods of molecular biology. In the first part of this work, I examined the impact of the cultivation medium on the composition and biophysical features of the B. subtilis cytoplasmic membrane during growth under the optimal (40 řC) and suboptimal (20 řC) cultivation temperature. I compared the nutrient-rich complex medium containing glucose and the mineral medium supplemented with either glucose or glycerol. The results obtained showed the crucial importance of medium...en_US
uk.file-availabilityP
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.embargo.reasonThe annexes of the thesis or its part are inaccessible in accordance with article 18a (7) of The Code of Study and Examination in conjunction with Article 9 of the Rector’s Directive No. 6/2010.en
uk.embargo.reasonPřílohy práce nebo její části jsou nepřístupné v souladu s čl. 18a odst. 7 Studijního a zkušebního řádu Univerzity Karlovy v Praze ve spojení s čl. 9 opatření rektora č. 6/2010.cs
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990012975160106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV