Zobrazit minimální záznam

Isolation and characterization of catechol 1,2-dioxygenase of Candida tropicalis
dc.contributor.advisorStiborová, Marie
dc.creatorJechová, Jana
dc.date.accessioned2020-07-07T18:41:37Z
dc.date.available2020-07-07T18:41:37Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/34540
dc.description.abstractKvasinka Candida tropicalis je mikroorganismus vykazující vysokou toleranci vůči fenolu a silnou schopnost jej degradovat. Tato kvasinka je schopná využít fenol jako zdroj uhlíku a energie, aniž by produkovala sekundární polutant. Z kvasinky C. tropicalis byla isolována katechol-1,2-dioxygenasa. K purifikaci bylo využito chromatografie na DEAE Sepharose a gelové permeační chromatografie na Sephadexu G-100. Uvedeným postupem byl získán homogenní enzym. Enzymová aktivita byla sledována pomocí HPLC (úbytek katecholu a nárůst cis,cis-mukonátu). Na základě měření aktivity při různých teplotách bylo určeno teplotní optimum, jeho hodnota je 30řC. Kinetické charakteristiky byly studovány při různém pH. Hodnota Km a Vmax byla 0,52 mM a 17,2 nM/min pro úbytek katecholu a 0,34 mM a 12,6 nM/min pro nárůst cis,cis-mukonové kyseliny při optimálním pH reakce, pH 7,6.cs_CZ
dc.description.abstractCandida tropicalis yeast is a microorganism that possesses high tolerance for phenol and strong phenol degrading activity. This yeast is capable of utilizing phenol as the sole source of carbon and energy without formation of any secondary waste product. Catechol-1,2- dioxygenase was isolated from cytosolic fraction of this yeast by the procedure consisting of chromatography on DEAE-Sepharose and gel permeation chromatography on Sephadex G- 100. The catechol-1,2-dioxygenase was purified to homogeneity. The enzyme activity was followed by HPLC (catechol consumption and/or cis,cis-muconic acid formation). The activity profiles at different temperatures showed temperature optimum of 30řC. Kinetic characterizations were studying in different values of pH. The values of Km and Vmax of 0,52 mM and 17,2 nM/min for consumption of catechol, respectively, and 0,34 mM and 12,6 nM/min for formation of cis,cis-muconic acid, respectively, were found at optimum pH of the reaction, pH 7,6.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectCandida tropicaliscs_CZ
dc.subjectkatechol-1,2-dioxygenasacs_CZ
dc.subjectbiodegradacecs_CZ
dc.subjectfenolcs_CZ
dc.subjectCandida tropicalisen_US
dc.subjectcatechol-1,2-dioxygenaseen_US
dc.subjectbiodegradationen_US
dc.subjectphenolen_US
dc.titleIsolace a charakterisace katechol 1,2-dioxygenasy kvasinky Candida tropicaliscs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-02-21
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId103901
dc.title.translatedIsolation and characterization of catechol 1,2-dioxygenase of Candida tropicalisen_US
dc.contributor.refereeMartínková, Markéta
dc.identifier.aleph001289690
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csKvasinka Candida tropicalis je mikroorganismus vykazující vysokou toleranci vůči fenolu a silnou schopnost jej degradovat. Tato kvasinka je schopná využít fenol jako zdroj uhlíku a energie, aniž by produkovala sekundární polutant. Z kvasinky C. tropicalis byla isolována katechol-1,2-dioxygenasa. K purifikaci bylo využito chromatografie na DEAE Sepharose a gelové permeační chromatografie na Sephadexu G-100. Uvedeným postupem byl získán homogenní enzym. Enzymová aktivita byla sledována pomocí HPLC (úbytek katecholu a nárůst cis,cis-mukonátu). Na základě měření aktivity při různých teplotách bylo určeno teplotní optimum, jeho hodnota je 30řC. Kinetické charakteristiky byly studovány při různém pH. Hodnota Km a Vmax byla 0,52 mM a 17,2 nM/min pro úbytek katecholu a 0,34 mM a 12,6 nM/min pro nárůst cis,cis-mukonové kyseliny při optimálním pH reakce, pH 7,6.cs_CZ
uk.abstract.enCandida tropicalis yeast is a microorganism that possesses high tolerance for phenol and strong phenol degrading activity. This yeast is capable of utilizing phenol as the sole source of carbon and energy without formation of any secondary waste product. Catechol-1,2- dioxygenase was isolated from cytosolic fraction of this yeast by the procedure consisting of chromatography on DEAE-Sepharose and gel permeation chromatography on Sephadex G- 100. The catechol-1,2-dioxygenase was purified to homogeneity. The enzyme activity was followed by HPLC (catechol consumption and/or cis,cis-muconic acid formation). The activity profiles at different temperatures showed temperature optimum of 30řC. Kinetic characterizations were studying in different values of pH. The values of Km and Vmax of 0,52 mM and 17,2 nM/min for consumption of catechol, respectively, and 0,34 mM and 12,6 nM/min for formation of cis,cis-muconic acid, respectively, were found at optimum pH of the reaction, pH 7,6.en_US
uk.file-availabilityP
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990012896900106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV