Helicobacter pylori a dyspepsie - studie v primární péči
Management of Helicobacter pylori infection and dyspepsia in primary care
dissertation thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/3378Identifiers
Study Information System: 126561
Collections
- Kvalifikační práce [4588]
Author
Advisor
Referee
Holčík, Jan
Hep, Aleš
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
-
Department
Institute of Hygiene and Epidemiology First Faculty of Medicine Charles University in Prague
Date of defense
15. 2. 2006
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Pass
Předkládaná práce je věnována problematice dyspepsie a infekce H pylori, tématům se zásadním významem pro primární péči. Jsou prezentovány výsledky vlastních a kolektivních studií, provedených v prostředí primární péče a publikovaných v průběhu posledních pěti let. Text je doplněn o přehled aktuálních znalostí o problematice dyspepsie a infekce Helicobacter pylori, v rozsahu potřebném pro pochopení a ovlivnění přístupů pro primární péči. Práce se zabývá hodnocením závažnosti dyspepsie a vyhodnocováním individuálních rizik organických onemocnění v pozadí obtíží, prezentovaných v primární péči. Důraz je kladen na mezioborovou spolupráci a vzájemné pochopení perspektivy praktických lékařů a gastroenterologů. Závěr je věnován doporučeným postupům pro praktické lékaře vytvořeným na mezinárodní úrovni a českým aktualizovaným doporučeným postupům, vytvořeným ve spolupráci Gastroenterologické společnosti a Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.
This thesis is devoted to dyspepsia and Helicobacter pylori infection, both significant issues for primary care. Various epidemiological and clinical studies from primary care are described. Current scientific opinions on dyspepsia and Helicobacter pylori infection important for optimal primary care management are presented. The critical interest of the author is in the severity of complaints and assessment of the individual risk of organic disease in patients presenting dyspepsia in primary care. In another study the author contributes to understanding and mutual cooperation between gastroenterologists and primary care physicians. The thesis concludes with practical guidelines, created as a result of interdisciplinary cooperation..