Faktory vysvětlující spotřební chování: výzkum spotřebitelů biopotravin na vzorku obyvatel hl. m. Prahy a okresu Znojmo
Explanatory factors of consumer behaviour: the survey of organic food consumers conducted on sample of inhabitants of Prague and Znojmo district
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/33648Identifiers
Study Information System: 100503
Collections
- Kvalifikační práce [23201]
Author
Advisor
Consultant
Urban, Jan
Referee
Vlček, Josef
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Sociology
Department
Department of Sociology
Date of defense
7. 2. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
spotřební chování, environmentálně šetrné chování, spotřeba biopotravin, teorie plánovaného chování, kvantitativní sociologické šetřeníKeywords (English)
consumer behaviour, environment-friendly behaviour, organic food consumption, Theory of planned behavior, sociological quantitative surveyProdukce, zpracování, doprava a spotřeba potravin tvoří značnou část environmentální zátěže. Ekologické zemědělství a s ním spojená produkce biopotravin představuje podle mnohých odborníků, politiků a části veřejnosti způsob, jakým je možné zátěž životního prostředí snížit. Rozhodující pro množství potravin vyprodukovaných ekologickým zemědělstvím je mimo jiné míra ochoty spotřebitelů upřednostnit produkty ekologického zemědělství a z nich vyrobené biopotraviny před konvenčními, tedy změnit své spotřební chování. Spotřební a nákupní chování ve vztahu k biopotravinám je podle některých studií motivováno ohledem na životní prostředí, ačkoliv v mnoha vyspělých zemích převažují spíše zdravotní motivy. Spotřeba biopotravin tak ve vyspělých zemích v posledních letech významnou měrou roste, což činí ze spotřeby biopotravin zajímavý sociální fenomén. Výzkumný záměr diplomové práce z těchto důvodů tvoří analýza motivačních faktorů a bariér, které ovlivňují rozhodování spotřebitelů o nákupu biopotravin. Diplomová práce nejprve podává přehled odborné literatury zaměřené na spotřební chování ve vztahu k biopotravinám. Faktory vysvětlující chování lze rozčlenit na postojové proměnné, zvyk, osobní schopnosti a kontextové faktory. Z postojových proměnných je v diplomové práci věnována zvláštní pozornost percepci...
Production, processing, transport and consumption of food form a significant part of the environmental burden. Organic farming and organic food production represent for many experts, policymakers and for a part of lay public a way to reduce the environmental burden. The volume of organic food production hinges on, among others, the willingness of consumers to prefer organic food to conventional food and also to change consumer behaviour. Although organic food consumer and purchase behaviour is sometimes found to be environmentally motivated, health motives are prevailing in many developed countries. Recently, organic food consumption has grown significantly in developed countries. The diploma thesis is for these reasons aimed at analysis of motivational factors and barriers that affect consumer's purchase decision-making related to organic food. First, the overview of scientific literature concerning organic food consumption behaviour is presented. Factors that explain it can be divided into four major types: attitudinal variables, contextual forces, personal capabilities and habits. In the diploma thesis, we focus on risk perception, which can be classified as the attitudinal variable. Considering the perception of health and environmental risks, it is important to point out that manufactured...