Kvantitativní faktor proteinu ve výživě extrémně nezralých novorozenců
The importance of protein quantity at nutrition of extremely immature newborns
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/30289Identifiers
Study Information System: 72831
Collections
- Kvalifikační práce [3193]
Author
Advisor
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
-
Department
Information is unavailable
Date of defense
24. 6. 2009
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Téma diplomové práce jsem si zvolila na základě svého zájmu o neonatologii a péči o extrémně nezralé novorozence, které bych se chtěla věnovat po skončení studia. Prudký rozvoj neonatologie v posledních dvou desetiletích přinesl významnou změnu v možnostech přežití nedonošených novorozenců. Zlepšením kvality péče o kriticky nemocné novorozence v perinatologických centrech došlo k výraznému snížení novorozenecké mortality. Hlavním úkolem současné neonatologie je kromě udržení nízké novorozenecké mortality především snížení závažné morbidity a zlepšení dlouhodobé prognózy. Výživa extrémně nezralých novorozenců je jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících jejich růst. Recentní klinické studie navíc ukazují, že kvantitativní obsah některých živin, zejména proteinů, ve výživě extrémně nezralých novorozenců, má významný vliv na psychomotorický vývoj a dlouhodobou prognózu těchto dětí. Dosažení optimálního příjmu živin u konkrétních pacientů je často velmi obtížné a je potřeba jej velmi citlivě přizpůsobit konkrétnímu stavu novorozence.
Thesis I chose based on their interest in neonatology and the care of extremely premature infant, I would like to take after graduation. The rapid development of neonatology in the last two decades have brought significant change in the possibilities of survival of premature infants.Improving quality of care critically ill newborns in perinatal centers have significantly reduce neonatal mortality. The main challenge for neonatology in addition maintaining a low infant mortality in particular the reduction of serious morbidity and improve long-term prognosis. Nutrition extremely preterm infants is one of the most importantfactors affecting their growth. Recent clinical studies show that quantitativecontent some nutrients, particularly protein nutrition in extremely prematureinfants, has significant effect on psychomotor development and long-termprognosis of these children. Optimal intake of nutrients for specific patients is often very difficult and is needs to be sensitively adapted to the specific condition of the newborn.