Moderní výživová doporučení a mýty ve výživě
Modern Guidelines Dietary and Dietary Myths
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/26617Identifiers
Study Information System: 82673
Collections
- Kvalifikační práce [3204]
Author
Advisor
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
Public Health
Department
Department of Hygiene
Date of defense
17. 6. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Práce má sloužit jako ucelený a zjednodušený přehled základních výživových doporučení pro obyvatele. Práce je členěna na dvě základní části - výstupy. První výstup seznamuje běžného spotřebitele se základními pojmy používanými ve výživě, uvádí místa výskytu základních nutrientů a hlavní rizika plynoucí z nadměrné/ nedostatečné konzumace/příjmu těchto látek. Tato kapitola edukuje běžného spotřebitele a dává mu tak možnost lepší orientace v nabízených potravinách. Spotřebitel se tak může racionálněji rozhodnout, kterým doporučení a především proč, dá přednost. Důležitým cílem této kapitoly je tedy poskytnout takové informace, aby běžný člověk dokázal odlišit neodborné výživové doporučení (reklama) od doporučení kladně ovlivňující jeho zdraví. Ve druhé částí prvního výstupu jsou uvedeny informace, dle kterých lze sledovat a upravovat množství přijaté energie, doporučení týkající se BMI a hodnoty, při kterých jsou ztráty váhy již nebezpečné. Druhá kapitola - výstup uvádí přehled platných výživových doporučení, která byla ve většině případů uvedena u příslušných kapitol. Jedná se o doporučení prezentovaná Společností pro výživu v České republice a Ministerstvem zdravotnictví ČR. Tato doporučení byla převzata, bez zásadních úprav a slouží zároveň jako shrnutí všech doporučení uvedených v textu.
This work supposed to be a simplified and comprehensive overview of the basic nutrition recommendations for citizens. The work is divided into two main chapters - conclusions. The first chapter of conclusions informs a common consumer about the basic expressions used in nutrition and also presents a list of products containing basic nutrients and main risks connected with undue/insufficient consummation of such substances. This chapter educate the common consumer and gives him a chance to better orientation among offered foodstuff. The consumer is therefore able to decide more rationally which recommendations is more suitable for him and why. Very important aim of this chapter is so to provide such information that the common consumer could demark unscientific nutrition suggestions (advertisement) from recommendations positively affecting his health. In the second part of the first chapter are presented data according to which one can follow up and alternate a quantity of received energy, advices about BMI and values where lose of weight are already dangerous. The second chapter of conclusions presents the set of nutrition recommendations that were in the most cases introduced in the corresponding chapters. The suggestions are presented by Society for Nutrition in the Czech Republic and Department of...