Show simple item record

Modern Guidelines Dietary and Dietary Myths
dc.contributor.advisorDlouhý, Pavel
dc.creatorŘíha, Jan
dc.date.accessioned2018-09-11T10:44:08Z
dc.date.available2018-09-11T10:44:08Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/26617
dc.description.abstractPráce má sloužit jako ucelený a zjednodušený přehled základních výživových doporučení pro obyvatele. Práce je členěna na dvě základní části - výstupy. První výstup seznamuje běžného spotřebitele se základními pojmy používanými ve výživě, uvádí místa výskytu základních nutrientů a hlavní rizika plynoucí z nadměrné/ nedostatečné konzumace/příjmu těchto látek. Tato kapitola edukuje běžného spotřebitele a dává mu tak možnost lepší orientace v nabízených potravinách. Spotřebitel se tak může racionálněji rozhodnout, kterým doporučení a především proč, dá přednost. Důležitým cílem této kapitoly je tedy poskytnout takové informace, aby běžný člověk dokázal odlišit neodborné výživové doporučení (reklama) od doporučení kladně ovlivňující jeho zdraví. Ve druhé částí prvního výstupu jsou uvedeny informace, dle kterých lze sledovat a upravovat množství přijaté energie, doporučení týkající se BMI a hodnoty, při kterých jsou ztráty váhy již nebezpečné. Druhá kapitola - výstup uvádí přehled platných výživových doporučení, která byla ve většině případů uvedena u příslušných kapitol. Jedná se o doporučení prezentovaná Společností pro výživu v České republice a Ministerstvem zdravotnictví ČR. Tato doporučení byla převzata, bez zásadních úprav a slouží zároveň jako shrnutí všech doporučení uvedených v textu.cs_CZ
dc.description.abstractThis work supposed to be a simplified and comprehensive overview of the basic nutrition recommendations for citizens. The work is divided into two main chapters - conclusions. The first chapter of conclusions informs a common consumer about the basic expressions used in nutrition and also presents a list of products containing basic nutrients and main risks connected with undue/insufficient consummation of such substances. This chapter educate the common consumer and gives him a chance to better orientation among offered foodstuff. The consumer is therefore able to decide more rationally which recommendations is more suitable for him and why. Very important aim of this chapter is so to provide such information that the common consumer could demark unscientific nutrition suggestions (advertisement) from recommendations positively affecting his health. In the second part of the first chapter are presented data according to which one can follow up and alternate a quantity of received energy, advices about BMI and values where lose of weight are already dangerous. The second chapter of conclusions presents the set of nutrition recommendations that were in the most cases introduced in the corresponding chapters. The suggestions are presented by Society for Nutrition in the Czech Republic and Department of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleModerní výživová doporučení a mýty ve výživěcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-17
dc.description.departmentÚstav hygienycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygieneen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId82673
dc.title.translatedModern Guidelines Dietary and Dietary Mythsen_US
dc.identifier.aleph001403635
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVeřejné zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.disciplinePublic Healthen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygienycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygieneen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVeřejné zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-discipline.enPublic Healthen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPráce má sloužit jako ucelený a zjednodušený přehled základních výživových doporučení pro obyvatele. Práce je členěna na dvě základní části - výstupy. První výstup seznamuje běžného spotřebitele se základními pojmy používanými ve výživě, uvádí místa výskytu základních nutrientů a hlavní rizika plynoucí z nadměrné/ nedostatečné konzumace/příjmu těchto látek. Tato kapitola edukuje běžného spotřebitele a dává mu tak možnost lepší orientace v nabízených potravinách. Spotřebitel se tak může racionálněji rozhodnout, kterým doporučení a především proč, dá přednost. Důležitým cílem této kapitoly je tedy poskytnout takové informace, aby běžný člověk dokázal odlišit neodborné výživové doporučení (reklama) od doporučení kladně ovlivňující jeho zdraví. Ve druhé částí prvního výstupu jsou uvedeny informace, dle kterých lze sledovat a upravovat množství přijaté energie, doporučení týkající se BMI a hodnoty, při kterých jsou ztráty váhy již nebezpečné. Druhá kapitola - výstup uvádí přehled platných výživových doporučení, která byla ve většině případů uvedena u příslušných kapitol. Jedná se o doporučení prezentovaná Společností pro výživu v České republice a Ministerstvem zdravotnictví ČR. Tato doporučení byla převzata, bez zásadních úprav a slouží zároveň jako shrnutí všech doporučení uvedených v textu.cs_CZ
uk.abstract.enThis work supposed to be a simplified and comprehensive overview of the basic nutrition recommendations for citizens. The work is divided into two main chapters - conclusions. The first chapter of conclusions informs a common consumer about the basic expressions used in nutrition and also presents a list of products containing basic nutrients and main risks connected with undue/insufficient consummation of such substances. This chapter educate the common consumer and gives him a chance to better orientation among offered foodstuff. The consumer is therefore able to decide more rationally which recommendations is more suitable for him and why. Very important aim of this chapter is so to provide such information that the common consumer could demark unscientific nutrition suggestions (advertisement) from recommendations positively affecting his health. In the second part of the first chapter are presented data according to which one can follow up and alternate a quantity of received energy, advices about BMI and values where lose of weight are already dangerous. The second chapter of conclusions presents the set of nutrition recommendations that were in the most cases introduced in the corresponding chapters. The suggestions are presented by Society for Nutrition in the Czech Republic and Department of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygienycs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990014036350106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV