Zobrazit minimální záznam

HPLC Determination of Lutein, Zeaxanthine and Betacarotene in Dietary Products
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorDvořáková, Petra
dc.date.accessioned2020-09-22T19:28:37Z
dc.date.available2020-09-22T19:28:37Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/25162
dc.description.abstractTato rigorózní práce se zabývá úpravou metody separace karotenoidů luteinu, betakarotenu a zeaxanthinu převzaté z diplomové práce (Optimalizace chromatografických podmínek pro HPLC stanovení vybraných karotenoidů, Petra Dvořáková, 2009). Základní metodou je HPLC s VIS detekcí. Úprava spočívala ve vyvinutí gradientové eluce pro zkrácení doby analýzy. Při optimalizaci postupu gradientové eluce byly testovány čtyři způsoby. Druhým úkolem této rigorózní práce je shrnutí extrakčních způsobů pro vybrané karotenoidy, které byly publikovány v odborné literatuře a navržení způsobů extrakce vhodných pro izolaci karotenoidů z potravních doplňků. Při hledání optimálního způsobu extrakce byla využívána extrakce organickými rozpouštědly. Zkoušena byla jak prostá extrakce do organického rozpouštědla, tak extrakce s předchozí úpravou vzorku saponifikací nebo okyselením extrakčního prostředí. Přes vyzkoušení celé řady postupů a organických rozpouštědel se nepodařilo nalézt optimální a univerzální způsob extrakce karotenoidů z lékových forem.cs_CZ
dc.description.abstractThis rigorous thesis deals with modification of method for separation carotenoids lutein, betacarotene and zeaxanthin borrowed from diploma thesis (Optimization of chromatographic conditions for HPLC determination of chosen carotenoids, Petra Dvořáková, 2009). HPLC with VIS detection is the basic method. This method was modified by gradient elution for compressed time of analysis. Four ways of gradient elution were tested during optimization of new procedure. The second aim of this rigorous thesis is summary of extraction ways for carotenoids published in special literature and proposition of extraction procedures for carotenoids from dietary products. Extraction with organic solvents was used during searching for optimal way for extraction. Simple extraction with organic solvent was tested as basic method, but extraction with previous modification of sample (saponification or acidification of extraction medium) was tested too. In spite of testing of many various ways for extraction and many various organic solvents, there wasn't find optimal and universal extraction way.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleHPLC stanovení luteinu, zeaxanthinu a betakarotenu v potravních doplňcíchcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-25
dc.description.departmentKatedra farmaceutické chemie a farmaceutické analýzycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Chemistry and Pharmaceutical Analysisen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId88778
dc.title.translatedHPLC Determination of Lutein, Zeaxanthine and Betacarotene in Dietary Productsen_US
dc.contributor.refereeChocholoušová Havlíková, Lucie
dc.identifier.aleph001360336
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické chemie a farmaceutické analýzycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Chemistry and Pharmaceutical Analysisen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csTato rigorózní práce se zabývá úpravou metody separace karotenoidů luteinu, betakarotenu a zeaxanthinu převzaté z diplomové práce (Optimalizace chromatografických podmínek pro HPLC stanovení vybraných karotenoidů, Petra Dvořáková, 2009). Základní metodou je HPLC s VIS detekcí. Úprava spočívala ve vyvinutí gradientové eluce pro zkrácení doby analýzy. Při optimalizaci postupu gradientové eluce byly testovány čtyři způsoby. Druhým úkolem této rigorózní práce je shrnutí extrakčních způsobů pro vybrané karotenoidy, které byly publikovány v odborné literatuře a navržení způsobů extrakce vhodných pro izolaci karotenoidů z potravních doplňků. Při hledání optimálního způsobu extrakce byla využívána extrakce organickými rozpouštědly. Zkoušena byla jak prostá extrakce do organického rozpouštědla, tak extrakce s předchozí úpravou vzorku saponifikací nebo okyselením extrakčního prostředí. Přes vyzkoušení celé řady postupů a organických rozpouštědel se nepodařilo nalézt optimální a univerzální způsob extrakce karotenoidů z lékových forem.cs_CZ
uk.abstract.enThis rigorous thesis deals with modification of method for separation carotenoids lutein, betacarotene and zeaxanthin borrowed from diploma thesis (Optimization of chromatographic conditions for HPLC determination of chosen carotenoids, Petra Dvořáková, 2009). HPLC with VIS detection is the basic method. This method was modified by gradient elution for compressed time of analysis. Four ways of gradient elution were tested during optimization of new procedure. The second aim of this rigorous thesis is summary of extraction ways for carotenoids published in special literature and proposition of extraction procedures for carotenoids from dietary products. Extraction with organic solvents was used during searching for optimal way for extraction. Simple extraction with organic solvent was tested as basic method, but extraction with previous modification of sample (saponification or acidification of extraction medium) was tested too. In spite of testing of many various ways for extraction and many various organic solvents, there wasn't find optimal and universal extraction way.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické chemie a farmaceutické analýzycs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
dc.identifier.lisID990013603360106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV