HPLC stanovení luteinu, zeaxanthinu a betakarotenu v potravních doplňcích
HPLC Determination of Lutein, Zeaxanthine and Betacarotene in Dietary Products
rigorous thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/25162Identifiers
Study Information System: 88778
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Chocholoušová Havlíková, Lucie
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Chemistry and Pharmaceutical Analysis
Date of defense
25. 6. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Tato rigorózní práce se zabývá úpravou metody separace karotenoidů luteinu, betakarotenu a zeaxanthinu převzaté z diplomové práce (Optimalizace chromatografických podmínek pro HPLC stanovení vybraných karotenoidů, Petra Dvořáková, 2009). Základní metodou je HPLC s VIS detekcí. Úprava spočívala ve vyvinutí gradientové eluce pro zkrácení doby analýzy. Při optimalizaci postupu gradientové eluce byly testovány čtyři způsoby. Druhým úkolem této rigorózní práce je shrnutí extrakčních způsobů pro vybrané karotenoidy, které byly publikovány v odborné literatuře a navržení způsobů extrakce vhodných pro izolaci karotenoidů z potravních doplňků. Při hledání optimálního způsobu extrakce byla využívána extrakce organickými rozpouštědly. Zkoušena byla jak prostá extrakce do organického rozpouštědla, tak extrakce s předchozí úpravou vzorku saponifikací nebo okyselením extrakčního prostředí. Přes vyzkoušení celé řady postupů a organických rozpouštědel se nepodařilo nalézt optimální a univerzální způsob extrakce karotenoidů z lékových forem.
This rigorous thesis deals with modification of method for separation carotenoids lutein, betacarotene and zeaxanthin borrowed from diploma thesis (Optimization of chromatographic conditions for HPLC determination of chosen carotenoids, Petra Dvořáková, 2009). HPLC with VIS detection is the basic method. This method was modified by gradient elution for compressed time of analysis. Four ways of gradient elution were tested during optimization of new procedure. The second aim of this rigorous thesis is summary of extraction ways for carotenoids published in special literature and proposition of extraction procedures for carotenoids from dietary products. Extraction with organic solvents was used during searching for optimal way for extraction. Simple extraction with organic solvent was tested as basic method, but extraction with previous modification of sample (saponification or acidification of extraction medium) was tested too. In spite of testing of many various ways for extraction and many various organic solvents, there wasn't find optimal and universal extraction way.