Vliv přídavku viskozifiantů na vlastnosti nanoemulzí
The effect of addition of thickening agents on nanoemulsion properties.
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24160Identifiers
Study Information System: 52061
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Doležal, Pavel
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Technology
Date of defense
3. 6. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Nanoemulze jsou emulze typu olej ve vodě s rozměry vnitřní diskontinuální fáze v hodnotách 1 - 500 nm. Nejedná se o mikroemulze, které jsou transparentní a termodynamicky stabilní. U nanoemulzí, ačkoliv jsou obvykle stabilnější než makroemulze, může docházet ke krémovatění emulze, k flokulaci nebo k Ostwaldovu zrání emulze. Jednou z možností, jak těmto destabilizačním procesům zabránit, je přidání viskozifiantu. Viskozifiant zvyšuje viskozitu vnější fáze a tím snižuje pohyb fáze vnitřní a stabilizuje tak celý systém. V této práci byl hodnocen vliv přídavku viskozifiantu na nanoemulze. Jako viskozifianty byly použity deriváty celulózy. Konkrétně: hydroxypropylmethyl- (HPMC), hydroxyethyl- (HEC) a hydroxypropylcelulóza (HPC). Viskozifianty byly přidány k nanoemulzím v koncentracích 0,00; 0,15; 0,33; 1,33; 2,00 a 3,33 ‰. Makroskopicky se jako relativně stabilní jevily vzorky s koncentrací nižší než 1,33 ‰. Jako metoda zrychlených stabilitních testů byla zvolena centrifugace (3000 otáček za sekundu) po dobu deseti minut, která byla dostatečná k ustálení rovnováhy v systému. Velikost částic s nižší koncentrací (do 1,33 ‰) se pohybovala v rozmezí hodnot 200 ± 50 nm. U vyšších koncentrací docházelo k destabilizaci systému již v průběhu měření, proto se velikost částic pohybuje od 100 nm až po 1880 nm....
Nanoemulsions are o/w emulsions with the particle size of discontinuous phase in the range of 1 - 500 nm. They are not transparent and thermodynamically stable as microemulsions. Although nanoemulsions are usually more stable than macroemulsions, creaming, flocculation or Ostwald ripening may occur. One of possibilities to avoid such destabilizing processes is the addition of a thickening agent. The thickening agent increases the viscosity of the external phase, thus reducing the movement of the internal phase and stabilizing the entire system. The aim of this work was to evaluate the effect of an addition of the thickening agents to nanoemulsions. Cellulose derivatives (specifically: hydroxypropylmethyl- (HPMC), hydroxyethyl- (HEC) and hydroxypropylcellulose (HPC)) were used as the thickening agents. They were added at concentrations of 0.00, 0.15, 0.33, 1.33, 2.00 and 3.33 ‰. The samples with thickening agent concentration lower than 1.33 ‰ seemed relatively stable from macroscopic point of view. Centrifugation was chosen as a method for accelerated stability testing. It was performed with 3000 revolutions per second for 10 minutes, which was sufficient to establish the balance in the system. Samples with lower concentrations of the thickening agent (up to 1.33 ‰) had particle size in the range...