Zobrazit minimální záznam

The effect of addition of thickening agents on nanoemulsion properties.
dc.contributor.advisorBerka, Pavel
dc.creatorKovaříková, Alžběta Dorota
dc.date.accessioned2017-04-20T00:51:35Z
dc.date.available2017-04-20T00:51:35Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24160
dc.description.abstractNanoemulze jsou emulze typu olej ve vodě s rozměry vnitřní diskontinuální fáze v hodnotách 1 - 500 nm. Nejedná se o mikroemulze, které jsou transparentní a termodynamicky stabilní. U nanoemulzí, ačkoliv jsou obvykle stabilnější než makroemulze, může docházet ke krémovatění emulze, k flokulaci nebo k Ostwaldovu zrání emulze. Jednou z možností, jak těmto destabilizačním procesům zabránit, je přidání viskozifiantu. Viskozifiant zvyšuje viskozitu vnější fáze a tím snižuje pohyb fáze vnitřní a stabilizuje tak celý systém. V této práci byl hodnocen vliv přídavku viskozifiantu na nanoemulze. Jako viskozifianty byly použity deriváty celulózy. Konkrétně: hydroxypropylmethyl- (HPMC), hydroxyethyl- (HEC) a hydroxypropylcelulóza (HPC). Viskozifianty byly přidány k nanoemulzím v koncentracích 0,00; 0,15; 0,33; 1,33; 2,00 a 3,33 ‰. Makroskopicky se jako relativně stabilní jevily vzorky s koncentrací nižší než 1,33 ‰. Jako metoda zrychlených stabilitních testů byla zvolena centrifugace (3000 otáček za sekundu) po dobu deseti minut, která byla dostatečná k ustálení rovnováhy v systému. Velikost částic s nižší koncentrací (do 1,33 ‰) se pohybovala v rozmezí hodnot 200 ± 50 nm. U vyšších koncentrací docházelo k destabilizaci systému již v průběhu měření, proto se velikost částic pohybuje od 100 nm až po 1880 nm....cs_CZ
dc.description.abstractNanoemulsions are o/w emulsions with the particle size of discontinuous phase in the range of 1 - 500 nm. They are not transparent and thermodynamically stable as microemulsions. Although nanoemulsions are usually more stable than macroemulsions, creaming, flocculation or Ostwald ripening may occur. One of possibilities to avoid such destabilizing processes is the addition of a thickening agent. The thickening agent increases the viscosity of the external phase, thus reducing the movement of the internal phase and stabilizing the entire system. The aim of this work was to evaluate the effect of an addition of the thickening agents to nanoemulsions. Cellulose derivatives (specifically: hydroxypropylmethyl- (HPMC), hydroxyethyl- (HEC) and hydroxypropylcellulose (HPC)) were used as the thickening agents. They were added at concentrations of 0.00, 0.15, 0.33, 1.33, 2.00 and 3.33 ‰. The samples with thickening agent concentration lower than 1.33 ‰ seemed relatively stable from macroscopic point of view. Centrifugation was chosen as a method for accelerated stability testing. It was performed with 3000 revolutions per second for 10 minutes, which was sufficient to establish the balance in the system. Samples with lower concentrations of the thickening agent (up to 1.33 ‰) had particle size in the range...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv přídavku viskozifiantů na vlastnosti nanoemulzícs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-03
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId52061
dc.title.translatedThe effect of addition of thickening agents on nanoemulsion properties.en_US
dc.contributor.refereeDoležal, Pavel
dc.identifier.aleph001292920
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNanoemulze jsou emulze typu olej ve vodě s rozměry vnitřní diskontinuální fáze v hodnotách 1 - 500 nm. Nejedná se o mikroemulze, které jsou transparentní a termodynamicky stabilní. U nanoemulzí, ačkoliv jsou obvykle stabilnější než makroemulze, může docházet ke krémovatění emulze, k flokulaci nebo k Ostwaldovu zrání emulze. Jednou z možností, jak těmto destabilizačním procesům zabránit, je přidání viskozifiantu. Viskozifiant zvyšuje viskozitu vnější fáze a tím snižuje pohyb fáze vnitřní a stabilizuje tak celý systém. V této práci byl hodnocen vliv přídavku viskozifiantu na nanoemulze. Jako viskozifianty byly použity deriváty celulózy. Konkrétně: hydroxypropylmethyl- (HPMC), hydroxyethyl- (HEC) a hydroxypropylcelulóza (HPC). Viskozifianty byly přidány k nanoemulzím v koncentracích 0,00; 0,15; 0,33; 1,33; 2,00 a 3,33 ‰. Makroskopicky se jako relativně stabilní jevily vzorky s koncentrací nižší než 1,33 ‰. Jako metoda zrychlených stabilitních testů byla zvolena centrifugace (3000 otáček za sekundu) po dobu deseti minut, která byla dostatečná k ustálení rovnováhy v systému. Velikost částic s nižší koncentrací (do 1,33 ‰) se pohybovala v rozmezí hodnot 200 ± 50 nm. U vyšších koncentrací docházelo k destabilizaci systému již v průběhu měření, proto se velikost částic pohybuje od 100 nm až po 1880 nm....cs_CZ
uk.abstract.enNanoemulsions are o/w emulsions with the particle size of discontinuous phase in the range of 1 - 500 nm. They are not transparent and thermodynamically stable as microemulsions. Although nanoemulsions are usually more stable than macroemulsions, creaming, flocculation or Ostwald ripening may occur. One of possibilities to avoid such destabilizing processes is the addition of a thickening agent. The thickening agent increases the viscosity of the external phase, thus reducing the movement of the internal phase and stabilizing the entire system. The aim of this work was to evaluate the effect of an addition of the thickening agents to nanoemulsions. Cellulose derivatives (specifically: hydroxypropylmethyl- (HPMC), hydroxyethyl- (HEC) and hydroxypropylcellulose (HPC)) were used as the thickening agents. They were added at concentrations of 0.00, 0.15, 0.33, 1.33, 2.00 and 3.33 ‰. The samples with thickening agent concentration lower than 1.33 ‰ seemed relatively stable from macroscopic point of view. Centrifugation was chosen as a method for accelerated stability testing. It was performed with 3000 revolutions per second for 10 minutes, which was sufficient to establish the balance in the system. Samples with lower concentrations of the thickening agent (up to 1.33 ‰) had particle size in the range...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990012929200106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV