Show simple item record

Food allergy in patients elder than 14 years with atopic dermatitis - clinical significance of certain immunological parameters
dc.contributor.advisorEttler, Karel
dc.creatorČelakovská, Jarmila
dc.date.accessioned2018-11-23T13:38:07Z
dc.date.available2018-11-23T13:38:07Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/23968
dc.description.abstractFood allergy is now recognized as a worldwide medical problem, as food allergy prevalence is gradually increasing. The importance of food allergy in children with atopic eczema, especially during first three years of life, was confirmed by extensive studies. Up to now, studies dealing with food allergy in adult patients suffering from atopic eczema, are rare. It was shown that severe eczema could be worsened by pollen related foods in studies with limited number of patients. However, the significance of food allergy to common food allergens (cow milk, wheat, soy, egg) in adult patients with atopic eczema is very likely underestimated. The aim of our study was to follow the occurence of food allergy to cow milk and wheat flour, respectively, and to evaluate the clinical value of atopy patch test, elimination diet, and other diagnostic methods in the diagnostic work - up of food allergy in patients with atopic eczema over 14 years of age compared to double - blind, placebo controlled food challenge, which is considered as a gold standard in diagnostic work - up of food allergy. Food allergy to cow milk and wheat flour was confirmed in five patients (3,4 %) from 149 patients enrolled to this study (in one patient simultaneously to cow milk and wheat, in four patients to wheat) by double - blind,...en_US
dc.description.abstractSOUHRN Potravinová alergie je nyní považována za světově rozšířený problém a, jako jiné projevy atopie, její výskyt stále vzrůstá. Všeobecně se uznává význam potravinové alergie u dětí s atopickým ekzémem, zvláště u dětí do tří let věku. Zatím neexistuje rozsáhlá studie zaměřená na potravinovou alergii u dospělých jedinců s atopickým ekzémem. Přibývá však dokladů, že i u dospívajících a dospělých jedinců s atopickým ekzémem může hrát potravinová alergie významnou úlohu. Závažná je zejména alergie na potraviny zkříženě reagující s pyly, která může průběh atopického ekzému zhoršovat. Význam potravinové alergie na běžné potravinové alergeny (kravské mléko, pšeničná mouka, sója, vejce) u dospělých pacientů s atopickým ekzémem je zřejmě podceněn. Cílem naší práce bylo vyhodnotit výskyt potravinové alergie na kravské mléko a pšeničnou mouku, vyhodnotit význam atopických epikutánních testů, eliminační diety a dalších vyšetřovacích postupů v diagnostice potravinové alergie u pacientů s atopickým ekzémem starších 14 let v porovnání s dvojitě slepým, placebem kontrolovaným expozičním testem, který je považován za zlatý standard v diagnostice potravinové alergie. Podařilo se nám v našem souboru 149 pacientů zachytit alergii na pšeničnou mouku a kravské mléko u pěti pacientů, což jsou 3,4 % z celkového počtu pacientů...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titlePotravinová alergie u pacientů s atopickým ekzémem starších 14 let - klinický význam vybraných imunologických parametrůcs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-29
dc.description.departmentÚstav klinické imunologie a alergologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Clinical Immunology and Allergologyen_US
dc.description.facultyLékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Medicine in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId95544
dc.title.translatedFood allergy in patients elder than 14 years with atopic dermatitis - clinical significance of certain immunological parametersen_US
dc.contributor.refereeBystroň, Jaromír
dc.contributor.refereeDastychová, Eliška
dc.identifier.aleph001374309
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programLékařská imunologiecs_CZ
thesis.degree.programMedical Immunologyen_US
uk.faculty-name.csLékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Medicine in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csLFHKcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csLékařská imunologiecs_CZ
uk.degree-program.enMedical Immunologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csSOUHRN Potravinová alergie je nyní považována za světově rozšířený problém a, jako jiné projevy atopie, její výskyt stále vzrůstá. Všeobecně se uznává význam potravinové alergie u dětí s atopickým ekzémem, zvláště u dětí do tří let věku. Zatím neexistuje rozsáhlá studie zaměřená na potravinovou alergii u dospělých jedinců s atopickým ekzémem. Přibývá však dokladů, že i u dospívajících a dospělých jedinců s atopickým ekzémem může hrát potravinová alergie významnou úlohu. Závažná je zejména alergie na potraviny zkříženě reagující s pyly, která může průběh atopického ekzému zhoršovat. Význam potravinové alergie na běžné potravinové alergeny (kravské mléko, pšeničná mouka, sója, vejce) u dospělých pacientů s atopickým ekzémem je zřejmě podceněn. Cílem naší práce bylo vyhodnotit výskyt potravinové alergie na kravské mléko a pšeničnou mouku, vyhodnotit význam atopických epikutánních testů, eliminační diety a dalších vyšetřovacích postupů v diagnostice potravinové alergie u pacientů s atopickým ekzémem starších 14 let v porovnání s dvojitě slepým, placebem kontrolovaným expozičním testem, který je považován za zlatý standard v diagnostice potravinové alergie. Podařilo se nám v našem souboru 149 pacientů zachytit alergii na pšeničnou mouku a kravské mléko u pěti pacientů, což jsou 3,4 % z celkového počtu pacientů...cs_CZ
uk.abstract.enFood allergy is now recognized as a worldwide medical problem, as food allergy prevalence is gradually increasing. The importance of food allergy in children with atopic eczema, especially during first three years of life, was confirmed by extensive studies. Up to now, studies dealing with food allergy in adult patients suffering from atopic eczema, are rare. It was shown that severe eczema could be worsened by pollen related foods in studies with limited number of patients. However, the significance of food allergy to common food allergens (cow milk, wheat, soy, egg) in adult patients with atopic eczema is very likely underestimated. The aim of our study was to follow the occurence of food allergy to cow milk and wheat flour, respectively, and to evaluate the clinical value of atopy patch test, elimination diet, and other diagnostic methods in the diagnostic work - up of food allergy in patients with atopic eczema over 14 years of age compared to double - blind, placebo controlled food challenge, which is considered as a gold standard in diagnostic work - up of food allergy. Food allergy to cow milk and wheat flour was confirmed in five patients (3,4 %) from 149 patients enrolled to this study (in one patient simultaneously to cow milk and wheat, in four patients to wheat) by double - blind,...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Ústav klinické imunologie a alergologiecs_CZ
thesis.grade.codeP


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV