Zobrazit minimální záznam

Paradoxes in current civilization in the context of sociology of food
dc.contributor.advisorDuffková, Jana
dc.creatorVojtíšková, Lucie
dc.date.accessioned2017-04-18T11:53:44Z
dc.date.available2017-04-18T11:53:44Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/20941
dc.description.abstractV této práci se zabývám vztahem jídla a společnosti, tím, jak jsou stravovací návyky ovlivněné společností a kulturou, ve které se tyto návyky vyskytují. Zmiňuji se o tom, jak se vyvíjelo pojetí jídla od antického období až dodnes, jakou roli hrála strava ve vztahu mezi národy, ale i v rámci jedné společenské struktury. Ačkoliv nebylo mnoho sociologů, zabývajících se jídlem, přesto jsou někteří z nich v díle vyzdviženi, zejména pak Norbert Elias. Důraz je kladen na aktuální témata spojená s jídlem a stravováním, jakými jsou problémy hladu, obezity, kultu štíhlé linie a s tím spojené poruchy příjmu potravy, dále pak upozorňuji na trendy ve stravování jako je vegetariánství, biopotraviny, geneticky modifikované potraviny, fast food a slow food. Je řešena otázka, proč je na jedné straně Země jídla dostatek, když na druhé straně lidé umírají na podvýživu. Proč lidé v západních zemích neustále tloustnou, když zde převládá kult štíhlé linie a touha po štíhlých postavách. Důsledkem je pak rozvoj poruch příjmu potravy. Upozorňuji na nové trendy ve výživě, jak se klade důraz na zdravou stravu, přesto je však fast food stále velmi populární. Lidé dbají na přírodní potraviny, přesto se však manipuluje s geny a vyrábí se geneticky modifikované potraviny. Pokud se hlouběji podíváme na tyto paradoxy, vidíme za...cs_CZ
dc.description.abstractI deal with the relation between food and society in this work. I write about foodways influenced by society and culture, where are these foodways occured. I mention development of food since antique period till this time. I mention role, which played diet in the relation between nations, but even within one society. There are few sociologist, who are interested in food, but in spite of this, this work points out some of them, especially Norbert Elias. I place emphasis on actual themes associated with food and eating. These problems are hunger, obesity, thin cult, eating disorders. Then I point out eating trends like vegetarianism, bio food, genetically modified food, fast food and slow food. The tackled question is why is a lot of food on the one side of the Earth, but there are many people diing of malnutrition on the second side of the Earth. Why people are becoming fatter and fatter in western societies, when thin cult and desire for slim body is very popular. The consequence of this is eating disorders. I draw attention on the new trends in nourishment, there are emphasized healthy diet, however fast food restaurants are still very popular. People start to prefer natural food, nevertheless scientists manipulate with genes and produce genetically modified food. When we look on these paradoxies...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.titleParadoxy současné civilizace v kontextu sociologie jídlacs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-05-25
dc.description.departmentDepartment of Sociologyen_US
dc.description.departmentKatedra sociologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId73275
dc.title.translatedParadoxes in current civilization in the context of sociology of fooden_US
dc.contributor.refereeMudd, Dana
dc.identifier.aleph001775040
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologyen_US
thesis.degree.programSociologiecs_CZ
thesis.degree.programSociologyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra sociologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Sociologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csSociologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSociologyen_US
uk.degree-program.csSociologiecs_CZ
uk.degree-program.enSociologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV této práci se zabývám vztahem jídla a společnosti, tím, jak jsou stravovací návyky ovlivněné společností a kulturou, ve které se tyto návyky vyskytují. Zmiňuji se o tom, jak se vyvíjelo pojetí jídla od antického období až dodnes, jakou roli hrála strava ve vztahu mezi národy, ale i v rámci jedné společenské struktury. Ačkoliv nebylo mnoho sociologů, zabývajících se jídlem, přesto jsou někteří z nich v díle vyzdviženi, zejména pak Norbert Elias. Důraz je kladen na aktuální témata spojená s jídlem a stravováním, jakými jsou problémy hladu, obezity, kultu štíhlé linie a s tím spojené poruchy příjmu potravy, dále pak upozorňuji na trendy ve stravování jako je vegetariánství, biopotraviny, geneticky modifikované potraviny, fast food a slow food. Je řešena otázka, proč je na jedné straně Země jídla dostatek, když na druhé straně lidé umírají na podvýživu. Proč lidé v západních zemích neustále tloustnou, když zde převládá kult štíhlé linie a touha po štíhlých postavách. Důsledkem je pak rozvoj poruch příjmu potravy. Upozorňuji na nové trendy ve výživě, jak se klade důraz na zdravou stravu, přesto je však fast food stále velmi populární. Lidé dbají na přírodní potraviny, přesto se však manipuluje s geny a vyrábí se geneticky modifikované potraviny. Pokud se hlouběji podíváme na tyto paradoxy, vidíme za...cs_CZ
uk.abstract.enI deal with the relation between food and society in this work. I write about foodways influenced by society and culture, where are these foodways occured. I mention development of food since antique period till this time. I mention role, which played diet in the relation between nations, but even within one society. There are few sociologist, who are interested in food, but in spite of this, this work points out some of them, especially Norbert Elias. I place emphasis on actual themes associated with food and eating. These problems are hunger, obesity, thin cult, eating disorders. Then I point out eating trends like vegetarianism, bio food, genetically modified food, fast food and slow food. The tackled question is why is a lot of food on the one side of the Earth, but there are many people diing of malnutrition on the second side of the Earth. Why people are becoming fatter and fatter in western societies, when thin cult and desire for slim body is very popular. The consequence of this is eating disorders. I draw attention on the new trends in nourishment, there are emphasized healthy diet, however fast food restaurants are still very popular. People start to prefer natural food, nevertheless scientists manipulate with genes and produce genetically modified food. When we look on these paradoxies...en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra sociologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990017750400106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV