Zobrazit minimální záznam

The Czech vegetarianism within the cultural contexts
dc.contributor.advisorŠtěpánová, Irena
dc.creatorHanková, Marie
dc.date.accessioned2017-04-18T11:27:37Z
dc.date.available2017-04-18T11:27:37Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/20843
dc.description.abstractCílem této diplomové práce je vytvořit určitý přehled o vývoji českého vegetariánství v návaznosti na jeho vývoj ve světě v různých kulturních kontextech. Vegetariánství je tématem zasahujícím do mnoha oborů a tomu odpovídá použitá literatura a prameny. V první části je zařazen úvod do problematiky vegetariánství. Následuje vývoj ve světě ve spojení s různými náboženskými a duchovními směry (hinduismus, buddhismus, pythagorejci, stoikové, křesťanství, islám, judaismus ad.) či konkrétními osobnostmi. Je stručně zachycen také postoj ke konzumaci masa v jednotlivých kulturně-historických obdobích až k prvním snahám o propagaci vegetariánství. Další část zachycuje vývoj českého vegetariánství od poloviny 19. stol. - osobnosti, literatura, spolky, aktivity atd. Rozbor dobové literatury je konfrontován se současnou odbornou literaturou a také srovnáván s postoji dnešních propagátorů a zastánců vegetariánství. V poslední části práce byl použit dotazníkový výzkum k upřesnění motivace, která vede k přijetí daného stylu stravování, ke zjištění určitých obtíží, které mohou nastat, ke zjištění názorů samotných vegetariánů a veganů, jejich angažovanosti v dané problematice a popřípadě napojení na jiné menšiny či myšlenkové proudy.cs_CZ
dc.description.abstractThe purpose of this dissertation is to create a certain overview of the Czech vegetarianism development further to its development in the world within different cultural contexts. The vegetarianism is a subject extending into many scientific areas to which the used literature and materials refer. The first part contains an introduction to the questions of vegetarianism. What follows is the development in the world related to different religious and spiritual movements (Hinduism, Buddhism, Pythagoreans, Stoics, Christianity, Islam, Judaism etc.) or to some particular individuals. Also, the attitude to the consumption of meat in the historico-cultural periods up to the first attempts to promote vegetarianism is briefly described. The following part describes the development of the Czech vegetarianism since the second half of the 19th century - the personalities, the literature, the associations, the activities etc. The period literature analysis is confronted with the contemporary specialized literature and is also compared with the attitudes of the present-day propagators and supporters of the vegetarianism. The last part of this work comprises of a questionnaire survey, which was used for specifying the initial motivation in becoming a vegetarian or vegan, for determining potential problems, for learning...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.titleČeské vegetariánství v kulturních kontextechcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-05-26
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId73224
dc.title.translatedThe Czech vegetarianism within the cultural contextsen_US
dc.contributor.refereeKrupková, Jaroslava
dc.identifier.aleph001111890
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEtnologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineEthnologyen_US
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEtnologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEthnologyen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csCílem této diplomové práce je vytvořit určitý přehled o vývoji českého vegetariánství v návaznosti na jeho vývoj ve světě v různých kulturních kontextech. Vegetariánství je tématem zasahujícím do mnoha oborů a tomu odpovídá použitá literatura a prameny. V první části je zařazen úvod do problematiky vegetariánství. Následuje vývoj ve světě ve spojení s různými náboženskými a duchovními směry (hinduismus, buddhismus, pythagorejci, stoikové, křesťanství, islám, judaismus ad.) či konkrétními osobnostmi. Je stručně zachycen také postoj ke konzumaci masa v jednotlivých kulturně-historických obdobích až k prvním snahám o propagaci vegetariánství. Další část zachycuje vývoj českého vegetariánství od poloviny 19. stol. - osobnosti, literatura, spolky, aktivity atd. Rozbor dobové literatury je konfrontován se současnou odbornou literaturou a také srovnáván s postoji dnešních propagátorů a zastánců vegetariánství. V poslední části práce byl použit dotazníkový výzkum k upřesnění motivace, která vede k přijetí daného stylu stravování, ke zjištění určitých obtíží, které mohou nastat, ke zjištění názorů samotných vegetariánů a veganů, jejich angažovanosti v dané problematice a popřípadě napojení na jiné menšiny či myšlenkové proudy.cs_CZ
uk.abstract.enThe purpose of this dissertation is to create a certain overview of the Czech vegetarianism development further to its development in the world within different cultural contexts. The vegetarianism is a subject extending into many scientific areas to which the used literature and materials refer. The first part contains an introduction to the questions of vegetarianism. What follows is the development in the world related to different religious and spiritual movements (Hinduism, Buddhism, Pythagoreans, Stoics, Christianity, Islam, Judaism etc.) or to some particular individuals. Also, the attitude to the consumption of meat in the historico-cultural periods up to the first attempts to promote vegetarianism is briefly described. The following part describes the development of the Czech vegetarianism since the second half of the 19th century - the personalities, the literature, the associations, the activities etc. The period literature analysis is confronted with the contemporary specialized literature and is also compared with the attitudes of the present-day propagators and supporters of the vegetarianism. The last part of this work comprises of a questionnaire survey, which was used for specifying the initial motivation in becoming a vegetarian or vegan, for determining potential problems, for learning...en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011118900106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV