Výživové intervence pro duševní zdraví
Nutritional Interventions for Mental Health
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/205311Identifiers
Study Information System: 273630
Collections
- Kvalifikační práce [24991]
Author
Advisor
Consultant
Cahová, Monika
Referee
Pešout, Ondřej
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Psychology
Department
Department of Psychology
Date of defense
1. 9. 2025
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
nutriční psychiatrie|výživové intervence|osa mikrobiota-střevo-mozek|duševní zdravíKeywords (English)
Nutritional Psychiatry|Nutritional Interventions|Microbiota-gut-brain Axis|Mental HealthVýsledky současného výzkumu značí, že jak komplexní stravovací vzorce, tak jednotlivé živiny mohou představovat dostupný a relativně snadno ovlivnitelný faktor v péči o duševní zdraví. Cílem této teoretické práce je poskytnout ucelený přehled současného stavu poznání v oblasti výživových intervencí se zaměřením na afektivní a úzkostné poruchy. Práce stručně uvádí čtenáře do oboru nutriční psychiatrie a představuje základní mechanismy, jimiž strava ovlivňuje funkce mozku a psychický stav. Hlavní část je věnována přehledu dosud zkoumaných výživových intervencí, mezi něž patří probiotika, prebiotika, vitamíny, minerály, omega-3 mastné kyseliny nebo olivový olej. Ačkoliv některé z nich vykazují potenciál pro zmírnění depresivních, manických či úzkostných symptomů, výsledky studií zůstávají nejednoznačné a zatím neumožňují formulovat konkrétní klinická doporučení. Přínosem práce do psychologické teorie a praxe je poskytnutí souhrnu možností využití výživových intervencí při péči o afektivní a úzkostné poruchy. Vzhledem k tomu, že se této oblasti v České republice dosud věnovalo jen omezené množství výzkumné pozornosti, může práce představovat cenný podklad pro další výzkum i klinické využití. Klíčová slova: nutriční psychiatrie, výživové intervence, osa mikrobiota-střevo-mozek, duševní zdraví
Recent research suggests that both complex dietary patterns and individual nutrients may represent accessible and modifiable factors in mental health care. The aim of this theoretical thesis is to provide a comprehensive overview of current knowledge in the field of nutritional interventions, with a specific focus on affective and anxiety disorders. Thesis briefly introduces the field of nutritional psychiatry and outlines the mechanisms through which diet influences brain functions and psychological well-being. The main section presents an overview of nutritional interventions studied to date, including probiotics, prebiotics, vitamíns, minerals, omega-3 fatty acids, or olive oil. While some of these interventions show potential in alleviating depressive, manic, or anxiety symptoms, the results remain inconsistent and currently do not support the development of specific clinical guidelines. The contribution of this thesis lies in its summary of available evidence on the use of nutritional interventions in mental health care. As this topic has received only limited attention in the Czech Republic, the findings of this work may serve as a valuable foundation for future research and clinical application. Key words: Nutritional Psychiatry, Nutritional Interventions, Microbiota-gut-brain Axis, Mental Health
