Vliv resveratrolu ve směsích s dalšími doplňky stravy na aktivitu cytochromu P450 3A4
Effect of resveratrol in mixtures with other dietary supplements on cytochrome P450 3A4 activity
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/204510Identifikátory
SIS: 276607
Kolekce
- Kvalifikační práce [21483]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Ryšlavá, Helena
Oponent práce
Kavan, Daniel
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biochemie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemie
Datum obhajoby
17. 9. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
cytochrom P450 3A4, doplňky stravy, inhibice, ionty kovů, resveratrol, vitamínyKlíčová slova (anglicky)
cytochrome P450 3A4, food supplements, inhibition, metal ions, resveratrol, vitaminsResveratrol je přírodní polyfenolická sloučnina známá pro své pozitivní účinky na lidské zdraví. V posledních letech se těšila značné pozornosti v souvislosti s tzv. "francouzským paradoxem", fenoménem založeným na nízké incidenci kardiovaskulárních onemocnění i přes vysoký příjem nasycených mastných kyselin ve stravě. Předkládaná diplomová práce se zabývá studiem vlivu resveratrolu na aktivitu rekombinantního cytochromu P450 3A4 exprimovaného v Baktosomech™. Hlavní pozornost byla věnována jak samotnému účinku resveratrolu, tak jeho směsím s dalšími běžnými složkami potravinových doplňků - vitamínem C, vitamínem B6, zinečnatými a hořečnatými ionty. Použitím markerové reakce 6β-hydroxylace testosteronu specifické pro CYP3A4 byla stanovena hodnota IC₅₀ resveratrolu na 5,7 µmol·l⁻¹. Tato hodnota odpovídá výsledkům v již dříve publikovaných studiích. Kombinace resveratrolu s výše zmíněnými složkami potravinových doplňků nevedla ke statisticky významné změně jeho inhibičního účinku na CYP3A4, a to ani po 30minutové preinkubaci při 37 řC v prostředí fosfátového pufru (pH 7,4). Taktéž nebyl prokázán vliv vitamínu B6 na aktivitu rekombinantního CYP3A4 v testovaném rozmezí koncentrací 1-60 µmol·l⁻¹. V průběhu této diplomové práce byla rovněž sledována stabilita resveratrolu v používaných reakčních směsích....
Resveratrol, a natural polyphenol known for its positive effects on human health, has received considerable attention in the recent years due to its contribution to the phenomenon known as 'French paradox', explained by decreased incidence of cardiovascular diseases despite an intake of a high-fat diet. Submitted diploma thesis focuses on studying the effect of resveratrol on the activity of recombinant cytochrome P450 3A4 expressed in Bactosomes™. The study investigated both the individual inhibitory potential of resveratrol and its mixtures with commonly used components of dietary supplements - vitamin C, vitamin B6, zinc and magnesium ions. Utilizing the marker reaction of testosterone 6β-hydroxylation, the IC₅₀ value of resveratrol for CYP3A4 was determined to be 5,7 µM, which is in line with previously published data. No statistically significant changes in CYP3A4 inhibition were observed when resveratrol was combined with the aforementioned supplements, either with or without a 30-minute preincubation at 37 řC in phosphate buffer medium (pH 7,4). Additionally, vitamin B6 showed no effect on CYP3A4 activity across its concentration range of 1-60 µM. The study also evaluated the stability of resveratrol under used reaction conditions. A moderate decrease in resveratrol concentration was...
