Vliv mastných kyselin na diabetes mellitus 2. typu
The influence of fatty acids on type 2 diabetes mellitus
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/202210Identifikátory
SIS: 276679
Kolekce
- Kvalifikační práce [4870]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Flekač, Milan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
3. 9. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
mastné kyseliny, diabetes mellitus 2. typu, inzulinová rezistence, obezita, tuková tkáňKlíčová slova (anglicky)
fatty acids, type 2 diabetes mellitus, insulin resistance, obesity, adipose tissueTato bakalářská práce se zabývá vlivem mastných kyselin na diabetes mellitus 2. typu. Mastné kyseliny mají významnou úlohu v etiopatogenezi diabetu 2. typu, množství a složení tuků také hraje roli v dietních opatřeních u diabetiků 2. typu. V teoretické části je popsána etiopatogeneze diabetes mellitus 2. typu a role mastných kyselin v tomto procesu, celkový vliv výživy na vznik diabetu, léčba a výživová doporučení pro diabetiky 2. typu. Praktická část se zaměřuje na průzkum stravovacích návyků diabetiků 2. typu. Jejím hlavním cílem bylo zjistit, jaká je u respondentů konzumace tuků a jednotlivých skupin mastných kyselin. Praktická část byla realizována formou dotazníkového šetření. Výzkumný soubor tvořilo 50 respondentů. Výsledky poukazují na nedostatečnou konzumaci mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, konkrétně byl zjištěn nízký příjem ryb, za studena lisovaných rostlinných olejů, ořechů, semínek a zakysaných mléčných výrobků. Také byla zjištěna nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny. Ke zlepšení stravovacích návyků je nutné komplexně edukovat o výživě, vysvětlovat význam mastných kyselin ve výživě a edukovat o zařazování potravin obsahujících prospěšné tuky. Klíčová slova: mastné kyseliny, diabetes mellitus 2. typu, inzulinová rezistence, obezita, tuková tkáň
This bachelor thesis deals with the effect of fatty acids on type 2 diabetes mellitus. Fatty acids have an important role in the etiopathogenesis of type 2 diabetes, and the amount and composition of fats also play a role in the dietary management of type 2 diabetes. The theoretical part describes the etiopathogenesis of type 2 diabetes mellitus and the role of fatty acids in this process, the overall effect of nutrition on the development of diabetes, treatment and dietary recommendations for type 2 diabetics. The practical part focuses on the survey of dietary habits of type 2 diabetics. Its main objective was to determine the respondents' consumption of fats and different groups of fatty acids. The practical part was carried out in the form of a questionnaire survey. The research population consisted of 50 participants. The results indicate that the consumption of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids is insufficient; specifically, a low intake of fish, cold-pressed vegetable oils, nuts, seeds and fermented dairy products was found. There was also a lack of fruit and vegetable consumption among respondents. To improve dietary habits, comprehensive nutrition education, explaining the importance of fatty acids in the diet, and education on the inclusion of foods containing beneficial...
