Od Bábura až po dnešní birjání - vývoj indické gastronomie
From Babur to Present-day Biryani: The story of Indian Gastronomy
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201582Identifikátory
SIS: 266838
Kolekce
- Kvalifikační práce [24991]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Špicová, Zuzana
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Asijská studia: Indologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav asijských studií
Datum obhajoby
16. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Indie|indická gastronomie|Mughalská říše|kulturní výměna|kultura|prolínání kultur|importKlíčová slova (anglicky)
India|Indian gastronomy|Mughal Empire|cultural exchange|culture|blending of cultures|importBakalářská práce si klade za cíl představit vývoj indické gastronomie v období Mughalské říše a její vliv na dnešní severoindickou kuchyni. Na příkladu gastronomie bude popsán průběh asimilace dvou rozdílných kultur, lokální hinduistické a středoasijské muslimské, jejímž výsledkem je kuchyně nazývaná také jako mughaláí, která je cizinci mnohdy považována za hlavní, či dokonce jedinou indickou kuchyni. V období Mughalské říše byl zahájen dovoz dosud neznámých surovin, práce se proto bude rovněž zabývat příčinami tohoto dovozu, jeho složením a důsledky, které přinesl dvorské gastronomii. V teoretické části práce bude představena teorie kulturní výměny jakožto příčiny rozvoje národů, proces vzájemného působení a obohacování místních kultur. Teorie kulturní výměny bude demonstrována na transformaci konkrétního pokrmu (birjání) od 16. století do současnosti. V poslední části práce budou stručně představeny ikonické pokrmy dané doby, které se staly součástí novodobé indické gastronomie známé po celém světě.
The bachelor thesis aims to present the development of Indian gastronomy during the Mughal Empire and its influence on today's North Indian cuisine. The course of the assimilation of two different cultures, local Hindu and Central Asian Muslim, will be described through the example of gastronomy. This fusion gave rise to the cuisine also known as Mughalai, which is often considered by foreigners as the main or even the only Indian cuisine. The Mughal period saw the importation of hitherto unknown ingredients and the thesis will therefore also examine the causes of this importation, its composition and the implications it had for court gastronomy. The theoretical part of the thesis will introduce the theory of cultural exchange as a cause of the development of nations, the process of interaction and enrichment of local cultures. The theory of cultural exchange will be demonstrated through the transformation of a particular dish (biryani) from the 16th century to the present. In the last part of the thesis, iconic dishes of the period that have become part of modern Indian gastronomy known all over the world will be briefly introduced.
