Vliv výživy na vzájemné interakce mikrobiomu s imunitním systémem těhotných žen rodících v termínu a předčasně
The impact of nutrition and infection on the mutual interactions between microbiome and the immune system of pregnant women with term and preterm delivery
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201103Identifikátory
SIS: 275185
Kolekce
- Kvalifikační práce [4870]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Černý, Viktor
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
24. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
imunitní tolerance, střevní mikrobiom, preeklampsie, předčasný porod, gestační diabetes mellitus, obezita, mastné kyseliny s krátkým řetězcemKlíčová slova (anglicky)
immune tolerance, gut microbiome, preeclampsia, preterm birth, gestational diabetes, obesity, short-chain fatty acidsBakalářská práce se zabývá vlivem stravy na interakce střevního mikrobiomu s imunitním systémem u těhotných žen. Je rozdělena do dvou hlavních oddílů, tedy na praktickou a teoretickou část. Teoretická část popisuje změny a chování imunitního systému během těhotenství a porodu a s tím související některé imunopatologie. Dále jsou zde zmíněné změny mikrobiomu našeho organismu během gestace, větší prostor je věnován střevnímu mikrobiomu. Poslední podkapitola teoretické části vysvětluje spojitost obezity, stravy bohaté na nasycené tuky a nedostatek vlákniny se střevním mikrobiomem a imunitním systémem v těhotenství. Jako poslední jsou zde uvedené i některé doplňky stravy s imunomodulačními účinky anebo s pozitivním vlivem na placentu a střevní mikrobiom. Praktická část bakalářské práce obsahuje kvantitativní výzkum mapující stravovací zvyklosti těhotných žen a výskyt komplikací v těhotenství. Výsledky této studie jsou zobrazovány pomocí grafů a tabulek, z nichž vyplývá, že v případě stravy bohaté na nasycené tuky se v těhotenství vyskytuje větší množství těhotenských komplikací. Současně může být průběh těhotenství pozitivně ovlivněn dostatečnou konzumací vlákniny, která by měla být alespoň z části získávána z ovoce a zeleniny. Z výsledků vyšlo najevo, že ženy s optimální prekoncepční hmotností...
This thesis discusses the impact of nutrition on the interaction of gut microbiome and the immune system in pregnant women. The work consists of two main sections - practical and theoretical. Theoretical part describes changes and behaviour of the immune system during pregnancy and childbirth and a few chosen immunopathologies related to them. Further the changes of our organism's microbiome during gestation are mentioned, greater portion of which is targeting gut microbiome. The last subsection of the theoretical part explains the relationship of obesity, saturated-fats-rich diet and fibre deficiency with gut microbiome and immune system during pregnancy. Lastly, several dietary supplements with immunomodulatory effects or with a positive influence on the placenta and intestinal microbiome are listed here. The practical part of this thesis consists of quantitative research mapping dietary habits of pregnant women and occurrence of complications during pregnancy. Results of this study are displayed using graphs and tables, which show an increased number of pregnancy complications in subjects with saturated-fats-rich diets. Simultaneously, gestation can be positively influenced by a sufficient consumption of fibre, which can be partially obtained from fruits and vegetables. Results also show that...
