Vliv potravin s bioaktivními látkami na zdraví pacientů s civilizačními onemocněními
The impact of bioactive food substances on the health of patients with civilisation diseases
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201083Identifikátory
SIS: 276007
Kolekce
- Kvalifikační práce [4870]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Dospivová, Klára
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
24. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
bioaktivní látky, civilizační onemocnění, výživa, povědomí pacientů, zdravotní gramotnostKlíčová slova (anglicky)
bioactive substances, civilisation diseases, nutrition, patient awareness, health literacyCílem této práce bylo zmapovat povědomí pacientů s vybranými civilizačními onemocněními o potravinách obsahujících bioaktivní látky, jejich postoje a faktory, které mohly mít vliv na rozhodování o jejich konzumaci. Teoretická část se věnuje charakteristice vybraných bioaktivních látek, jejich výskytu a potenciálním příznivým účinkům na zdraví pacientů s civilizačními onemocněními. Praktická část byla realizována pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 50 respondentů. Dotazník zjišťoval míru informovanosti, užívání daných potravin s bioaktivními látkami, vliv na změny zdravotního stavu respondentů a na jejich názory a postoje k této problematice. Výsledky ukázaly, že informovanost pacientů nebyla tak nízká, jak se původně předpokládalo. Přesto je žádoucí zvýšit povědomí o konkrétních účincích bioaktivních látek na vybraná onemocnění. Některé výpovědi respondentů naznačují možný pozitivní vliv na konkrétní civilizační onemocnění. Nelze však s jistotou určit přímou souvislost kvůli možnému působení dalších faktorů. Analýza dat také ukázala, že doporučení odborníků může mít podstatný vliv na rozhodování pacientů o zařazení daných potravin do jídelníčku. Na základě těchto poznatků jsou navržena doporučení pro praxi, zejména v oblasti edukace.
The aim of this study was to explore patients' awareness of foods containing bioactive substances, their attitudes and factors that may have influenced their decision to consume them. The theoretical part is devoted to the characteristics of selected bioactive substances, their occurrence and potential beneficial effects on the health of patients with civilization diseases. The practical part was carried out by means of a questionnaire survey in which 50 respondents participated. The questionnaire investigated the level of awareness, the use of foods with bioactive substances, the influence on changes in the health status of the respondents and their opinions and attitudes towards this issue. The results showed that patient awareness was not as low as initially expected, yet it is desirable to increase awareness of the specific effects of bioactive substances on selected diseases. Some of the respondents' statements suggest a possible positive effect on specific civilisation diseases. However, a direct link cannot be established with certainty due to the possible influence of other factors. The data analysis also showed that expert advice can have a significant impact on patients' decisions about the inclusion of certain foods in their diet. Based on these findings, recommendations for practice,...
