Význam bílkovin ve stravě u pacientů s diabetem 2. typu
Importance of dietary proteins in patients with type 2 diabetes
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/201075Identifikátory
SIS: 276058
Kolekce
- Kvalifikační práce [4870]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šatný, Martin
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
24. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
diabetes mellitus 2. typu, handgrip, metabolický syndrom, příjem bílkovin, psychické zdravíKlíčová slova (anglicky)
dietary protein intake, handgrip, metabolic syndrom, mental health, type 2 diabetes mellitusCíl práce: Hlavním cílem této práce bylo zhodnotit význam dostatečného příjmu bílkovin ve stravě u pacientů s diabetem 2. typu. Metody: Do výzkumu bylo zapojeno 53 pacientů s diabetem 2. typu navštěvujících diabetologickou ambulanci III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pro dosažení cíle práce byla použita kombinace sběru dat pomocí frekvenčních dotazníků konzumovaných potravin, funkčního testování handgripu a laboratorních výsledků ze zdravotnické dokumentace nemocničního informačního systému Medea. Veškerá získaná data byla zaznamenána do tabulek nebo zpracována do grafů. Statistické vyhodnocení bylo provedeno pomocí softwaru Tibco Statistica 14.0. Výsledky: Na základě výsledků studie lze potvrdit kvantitativní nedostatečnost příjmu bílkovin ve stravě zkoumaného souboru, přičemž hranici minimálního doporučeného množství splňovalo pouze 40 % mužů a 52 % žen. Ukázalo se, že vyšší příjem bílkovin je inverzně asociován s BMI (r= -0,68, p<0,05). Dále byl zjištěn silný pozitivní vztah mezi tělesnou výškou a hodnotou maximální síly stisku ruky (r=0,72, p<0,001), naopak vliv bílkovin na hodnotu handgrip testu nebyl prokázán (ns). Korelační analýza identifikovala významnou asociaci mezi tělesnou hmotností a kompenzací diabetu (r=0,46, p<0,01), podobně jako v případě koncentrace TAG v...
Aim of the thesis: The main aim of this study was to evaluate the importance of adequate dietary protein intake in patients with type 2 diabetes. Methods: In total, 53 patients with type 2 diabetes visiting the Third Department of Internal Medicine of the General Hospital in Prague were involved into the study. A combination of data collection using food frequency questionnaires, functional handgrip testing and laboratory results from the medical records in the hospital's information system Medea were used. All collected data were recorded in tables or processed into graphs. Statistical evaluation was performed using Tibco Statistica 14.0 software. Results: Higher protein intake was found to be inversely associated with BMI (r=-0.68, p<0.05). In addition, a strong positive relationship was found between body height and maximum handgrip strength (r=0.72, p<0.001), while no significant effect of protein on handgrip test was found (ns). Correlation analysis identified a negative association between body weight and diabetes control (r=0.46, p<0.01), similar to that found for serum TAG levels (r=0.53, p<0.01). A direct correlation was described between serum creatinine levels and worse diabetes control, as well as lipid profile. Conclusion: Although this study did not demonstrate a significant...
