Za barem i v kuchyni: Návykové látky mezi profesemi, podniky a regiony v gastronomii, dotazníkové šetření
Behind the Bar and in the Kitchen: Substance Use Among Professions, Businesses, and Regions in the Hospitality Sector, A Questionnaire Survey
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/200973Identifikátory
SIS: 276421
Kolekce
- Kvalifikační práce [4870]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Petruželka, Benjamin
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Adiktologie
Katedra / ústav / klinika
Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
23. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Návykové látky, pohostinství, kuchaři, číšníci, barmani, prevalence užívání, dotazníkové šetřeníKlíčová slova (anglicky)
Substance use, Hospitality, Chefs, Waiters, Bartenders, Prevalence of use, Questionnaire surveyVýchodiska: Odvětví gastronomie je spojeno s náročnými pracovními podmínkami, vysokou mírou stresu a nedostatečnou podporou duševního zdraví, což může přispívat k častějšímu užívání alkoholu a jiných návykových látek jako maladaptivní strategie zvládání stresu. Zahraniční výzkumy potvrzují vyšší prevalenci užívání návykových látek u pracovníků v pohostinství ve srovnání s běžnou populací, v českém prostředí ale dosud systematický výzkum chybí. Cíle: Cílem práce bylo porovnat míru užívání návykových látek mezi zaměstnanci pracujícími v různých profesích, typech podniků a regionech v gastronomii. Dále se práce věnovala identifikaci faktorů, které mohou ovlivňovat rozdíly v užívání návykových látek. Metody: Výzkum proběhl formou kvantitativního dotazníkového šetření vytvořeného v Google Forms. Dotazník obsahoval položky ze standardizovaných nástrojů (AUDIT, FTND) a otázky přizpůsobené cílové skupině. Součástí sběru dat byly i sociodemografické údaje, včetně pohlaví, věku a pracovní pozice, přičemž pozice byly dále kategorizovány jako "front-of-the-house" a "back-of-the-house". Distribuce probíhala osobně v provozovnách i online skrze Facebookové skupiny. Data byla zpracována v Microsoft Excel a analyzována v prostředí Jamovi. Výsledky: Výzkumný soubor tvořilo 131 osob pracujících tou dobou v...
Background: The food service industry is associated with demanding working conditions, high levels of stress, and insufficient mental health support, which may contribute to more frequent use of alcohol and other psychoactive substances as a maladaptive coping strategy. International studies confirm a higher prevalence of substance use among food service workers compared to the general population, however, systematic research on this issue hasn't been carried out in Czech Republic yet. Objectives: The aim of the thesis was to compare the extent of substance use among employees working in different professions, types of establishments, and regions within the food service sector. Furthermore, the thesis focused on identifying factors that may influence differences in substance use. Methods: The research was conducted in the form of a quantitative questionnaire survey created using Google Forms. The questionnaire included items from standardized tools (AUDIT, FTND) as well as questions tailored to the target group. In addition, sociodemographic data were collected, including gender, age, and job position, categorized as front-of-the-house or back-of-the-house roles. Distribution took place in person at food service establishments and online via Facebook groups. Results: The research sample consisted...
