Nutriční jakost rostlinných alternativ sýrů
Nutritional quality of plant-based alternatives to cheese
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/199810Identifikátory
SIS: 275975
Kolekce
- Kvalifikační práce [4870]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Chrpová, Diana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
10. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
rostlinné alternativy, potraviny, výživa, nutriční jakost, veganstvíKlíčová slova (anglicky)
plant-based alternatives, food, nutrition, nutritional quality, veganismDiplomová práce se zaměřuje na rostlinné alternativy sýrů, a to jak z pohledu výživových a senzorických vlastností, tak z pohledu spotřebitele. Cílem bylo zmapovat nabídku těchto produktů na českém trhu, porovnat jejich složení a výživové hodnoty s běžnými tradičními sýry a zjistit, jak jsou vnímány mezi různými skupinami spotřebitelů. Praktická část práce byla rozdělena do tří částí. První část tvořilo dotazníkové šetření, kterého se zúčastnilo 128 respondentů rozdělených do tří skupin - široká veřejnost, studenti středních škol a vegani a vegetariáni. Cílem bylo zhodnotit povědomí, zkušenosti a postoje spotřebitelů k rostlinným alternativám sýrů. Výsledky ukázaly, že znalosti i míra konzumace se mezi jednotlivými skupinami výrazně lišily - nejvyšší míru informovanosti vykazovali respondenti preferující rostlinnou stravu, zatímco široká veřejnost a studenti často postrádali povědomí o těchto produktech. Průzkum trhu odhalil, že nabídka rostlinných alternativ je značně nerovnoměrná - nejširší sortiment je dostupný v online obchodech. Mezi hlavní problémy patřilo matoucí označování produktů a výrazná cenová variabilita, přičemž rostlinné alternativy byly často dražší než jejich tradiční protějšky. Nutriční analýza potvrdila, že většina rostlinných alternativ nedosahuje výživové kvality tradičních...
The thesis focuses on plant-based cheese alternatives, examining them from the perspective of both nutritional and sensory properties as well as consumer perception. The aim was to map the range of these products available on the Czech market, compare their composition and nutritional values with those of traditional cheeses, and investigate how they are perceived among different consumer groups. The practical part of the thesis was divided into three sections. The first involved a questionnaire survey with 128 respondents, categorized into three groups - the public, high school students, and vegans and vegetarians. The objective was to assess consumer awareness, experiences, and attitudes toward plant-based cheese alternatives. The results revealed significant differences in knowledge and consumption rates among the groups: respondents preferring plant-based diets demonstrated the highest level of awareness, while the public and students often lacked familiarity with these products. The market survey revealed that the availability of plant-based alternatives is highly uneven, with the widest selection found in online stores. Major issues included confusing product labeling and significant price variation, with plant-based alternatives often more expensive than their traditional counterparts....
