Jak dosáhnout antropometrických cílů prostřednictvím výživy a fyzické aktivity
How to achieve anthropometric goals through nutrition and physical activity
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/199796Identifikátory
SIS: 275374
Kolekce
- Kvalifikační práce [4870]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kysel, Pavel
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
10. 6. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
nízko-sacharidová strava, nízkotučná dieta, redukce hmotnosti, tělesné složení, BMI, výživová intervence, pohlavní rozdílyKlíčová slova (anglicky)
low-carbohydrate diet, low-fat diet, weight reduction, body composition, BMI, dietary intervention, sex differencesPředmětem předkládané diplomové práce bylo identifikovat vliv rozdílných stravovacích režimů - nízko-sacharidového (low-carb, LC) a nízko-tučného (low-fat, LF) - na tělesné složení, biochemické parametry a subjektivní vnímání změn u dospělých mužů a žen. V rámci teoretických východisek práce byly definovány klíčové pojmy relevantní zkoumané oblasti. V praktické části cílem bylo porovnat efekt obou výživových přístupů na redukci tělesné hmotnosti, BMI, obvodu pasu a tukové tkáně, a zároveň zhodnotit vliv pohlaví na odpověď organismu. Intervenční studie probíhala formou dvoufázového výživového programu, v němž každý účastník absolvoval obě fáze. Výsledky ukázaly, že u žen byla LC strava účinnější v redukci tuku i BMI a zároveň vedla ke zlepšení triacylglycerolů bez negativního dopadu na lipidový profil. U mužů byl výraznější úbytek tuku zaznamenán v LF fázi, zatímco LC fáze přinesla pozitivní změny v hladinách LDL cholesterolu, Apo B a glukózy. Subjektivní hodnocení ukázalo větší komfort a preferenci LC stravy u žen, naopak u mužů to byl LF režim. Na základě zjištěných dat lze doporučit: Pro ženy: upřednostnit nízko-sacharidovou stravu (LC) pro efektivní redukci tuku a zlepšení metabolických parametrů. Pro muže: využít nízko-tučný (LF) režim pro cílenou redukci tuku, zatímco LC režim může být...
The subject of the presented diploma thesis was to identify the effect of different dietary regimes - low-carbohydrate (LC) and low-fat (LF) - on body composition, biochemical parameters, and the subjective perception of changes in adult men and women. Within the theoretical framework, key concepts relevant to the researched area were defined. The aim of the practical part was to compare the effect of both nutritional approaches on the reduction of body weight, BMI, waist circumference, and fat tissue, while also evaluating the influence of sex on the body's response. The intervention study was conducted in the form of a two-phase nutritional program, in which each participant underwent both phases. The results showed that the LC diet was more effective for fat and BMI reduction in women and also led to an improvement in triacylglycerol levels without a negative effect on the lipid profile. In men, fat loss was more pronounced during the LF phase, while the LC phase brought positive changes in LDL cholesterol, Apo B, and glucose levels. Subjective assessments revealed greater comfort and acceptance of the LC diet among women, whereas men preferred the LF regimen. Based on the data obtained, the following recommendations can be made: For women: prioritize a low-carbohydrate diet (LC) for effective...
