Socioekonomické a environmentální dopady rostoucí globální poptávky po avokádu: Případová studie mexického státu Michoacán
Socioeconomic and environmental impacts of the growing global demand for avocados: A case study of the Mexican state of Michoacán
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/199222Identifikátory
SIS: 279778
Kolekce
- Kvalifikační práce [21483]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Eretová, Veronika
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Geografie se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje
Datum obhajoby
29. 5. 2025
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
avokádo, Michoacán, globální trh, socioekonomické dopady, environmentální dopady, spotřební trendyKlíčová slova (anglicky)
avocado, Michoacán, global market, socioeconomic impacts, environmental impacts, consumer trendsAvokádo, vnímané jako symbol zdravé výživy, se stalo vysoce ceněnou komoditou, což vedlo ke zvýšení jeho produkce. Práce ukazuje, že expanze avokádového průmyslu přináší ekonomické přínosy v podobě zvýšené zaměstnanosti a exportních příjmů, avšak zároveň způsobuje výrazné environmentální a sociální problémy. Součástí analýzy je také hodnocení globálního trhu s avokádem, spotřebních trendů a faktorů ovlivňujících rostoucí poptávku. Mezi klíčové dopady pěstování patří deforestace, degradace půdy, nadměrná spotřeba přírodních zdrojů, fragmentace ekosystémů a narůstající vliv organizovaného zločinu v regionu. Zvláštní pozornost je věnována dopadům na chráněná území, zejména Biosférickou rezervaci monarchů. Výsledky naznačují, že současné modely pěstování nejsou dlouhodobě udržitelné a ukazují potřebu zavádění environmentálně šetrnějších a sociálně spravedlivějších přístupů v produkci avokáda. Klíčová slova: avokádo, Michoacán, globální trh, socioekonomické dopady, environmentální dopady, spotřební trendy
Avocados, perceived as a symbol of healthy eating, have become a highly valued commodity, leading to the rise of their production. The thesis shows that the expansion of the avocado industry brings economic benefits such as increased employment and export revenues, but simultaneously causes significant environmental and social problems. The analysis also includes an evaluation of the global avocado market, consumer trends, and factors influencing growing demand. Key impacts of cultivation include deforestation, soil degradation, overexploitation of natural resources, ecosystem fragmentation, and the rising influence of organized crime in the region. Special attention is paid to the impacts on protected areas, particularly the Monarch Butterfly Biosphere Reserve. The findings suggest that current cultivation models are not sustainable in the long term and highlight the need to implement more environmentally friendly and socially just approaches to avocado production. Keywords: avocado, Michoacán, global market, socioeconomic impacts, environmental impacts, consumer trends
