Výzkum stability kalibračních roztoků při analýze kvality alkoholických nápojů
Investigation of calibration solutions stabilty for analysis of alcoholic products quality
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194109Identifiers
Study Information System: 240873
Collections
- Kvalifikační práce [20130]
Author
Advisor
Consultant
Korban, Anton
Referee
Vrzal, Tomáš
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Clinical and Toxicological Analysis
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
6. 9. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Předkládaná diplomová práce se zabývá výzkumem stability kalibračních roztoků, které se využívají při analýze kvality alkoholických nápojů. Přesněji se tato práce věnuje faktorům a skladovacím podmínkám, které by mohly ovlivnit stabilitu kalibračních roztoků a tím i přesnost a spolehlivost analytických výsledků. V experimentální části byly vytvořeny kalibrační roztoky obsahující těkavé látky: 1-butanol, 2- butanol, 1-propanol, 2-methyl-1-propanol, tzv. isobutanol, 3-methyl-1-butanol, tzv. isoamylol, acetaldehyd, acetal, ethylacetát, methanol a methylacetát. Tyto látky byly analyzovány ve třech matricích: 20%, 40% a 96% ethanolu pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií po dobu 7,5 měsíců, přesněji 235 dnů. Po tuto dobu byly kalibrační roztoky skladovány ve třech teplotách: v mrazáku (-15 řC), v lednici (8 řC) a při pokojové teplotě (rozmezí 22-25,3 řC). V kalibračních roztocích byly také obsaženy látky: ethanol a 1-pentanol, které byly využity jako interní standard. Během čtyř měsíců byly kalibrační roztoky analyzovány a výsledky byly vyhodnoceny a popsány pomocí grafů a statistických výpočtů. Na základě grafů zobrazujících relativní plochy píků, které byly vypočítané vzhledem ke každému internímu standardu, byla vyhodnocena stabilita jednotlivých látek v kalibračních roztocích....
The presented diploma thesis deals with research into the stability of calibration solutions used in the analysis of the quality of alcoholic beverages. More precisely, this work is devoted to factors and storage conditions that can affect the stability of calibration solutions and thus the accuracy and reliability of analytical results. In the experimental part, calibration solutions containing volatile substances were created: 1- butanol, 2-butanol, 1-propanol, 2-methyl-1-propanol, so-called isobutanol, 3-methyl-1-butanol, so-called isoamylol, acetaldehyde, acetal, reaction, methanol and methyl acetate. These substances were analyzed in three matrices: 20%, 40% and 96% ethanol using gas chromatography with mass spectrometry for a period of 7.5 months, more precisely 235 days. During this time, the calibration solutions were stored in three versions: in a freezer (-15 řC), in a refrigerator (8 řC) and at room temperature (range 22-25.3 řC). The calibration solutions also contained substances: ethanol and 1-pentanol, which were used as an internal standard. During four months, the calibration solutions were analyzed and the results were evaluated and described using graphs and statistical calculations. Based on the graphs showing the relative peak areas, which were calculated for each internal...