Mýty ve výživě žen s gestačním diabetem mellitem
Myths in the nutrition of women with gestational diabetes mellitus
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/192674Identifiers
Study Information System: 264189
Collections
- Kvalifikační práce [4595]
Author
Advisor
Referee
Večeřová, Vendula
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
30. 8. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
těhotenství, gestační diabetes mellitus, těhotenská cukrovka, mýty, výživa, dieta, sacharidyKeywords (English)
pregnancy, gestational diabetes mellitus, pregnancy diabetes, myths, nutrition, diet, carbohydratesGestační diabetes je přechodná porucha metabolismu glukózy objevující se v těhotenství. V posledních letech jeho incidence roste, což činí téma stále aktuálním. Okolo onemocnění a jeho léčby navíc panuje stále mnoho mýtů a některými z nich se zabývá tato bakalářská práce. Teoretická část pojednává o vzniku gestačním diabetu, jeho diagnostice, komplikacích, léčbě a o některých mýtech ve výživě těhotných žen s GDM. Praktická část zahrnuje výzkum, za jehož účelem byly vytvořeny dva na sobě nezávislé anonymní dotazníky, které byly distribuovány pacientkám diabetologické ambulance. Cílem bylo zjistit, jak dobře jsou pacientky informované, zda jsou ovlivněny mýty a jaký vliv má onemocnění a léčba na jejich život. Výsledky praktické části prokázaly, že ženy před odbornou edukací jsou ovlivněny mýty o výživě, ale nepodceňují onemocnění, a že dobrá informovanost pomáhá lépe zvládat změnu stravovacího režimu. Tyto poznatky lze využít při edukaci pacientek. Správná a včasná edukace může pacientky motivovat a podpořit při dodržování léčebného režimu.
Gestational diabetes is a temporary disorder of glucose metabolism that occurs during pregnancy. In recent years, its incidence has been increasing, making this topic ever more pertinent. Furthermore, many myths still surround the disease and its treatment, some of which are addressed in this bachelor's thesis. The theoretical part covers the development of gestational diabetes, its diagnosis, complications, treatment, and some myths regarding the nutrition of pregnant women with GDM. The practical part includes research involving the creation of two independent anonymous questionnaires, which were distributed to patients at a diabetic outpatient clinic. The aim was to assess how well-informed the patients are, whether they are influenced by myths, and how the disease and its treatment affect their lives. The results of the practical part demonstrated that women, prior to professional education, are influenced by nutritional myths but do not underestimate the disease, and that being well-informed helps them better manage dietary changes. These insights can be used in patient education. Proper and timely education can motivate and support patients in adhering to their treatment regimen.