Zobrazit minimální záznam

The influence of menus in catering establishments on a sustainable development of tourism
dc.creatorLochman, Josef
dc.date.accessioned2024-08-07T06:42:58Z
dc.date.available2024-08-07T06:42:58Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/192401
dc.description.abstractJídlo provází pobyt turistů v destinaci od samotného počátku až po úplný konec a významně ovlivňuje celkový dojem z cestování. Gastronomické zážitky ale zároveň mají nezanedbatelný dopad na životní prostředí, neboť potraviny je nezbytné produkovat, transportovat a zpracovat. Tato dizertační práce se blíže věnuje právě environmentální problematice stravování turistů. Hlavní snahou je komplexně uchopit zkoumaný problém z několika perspektiv. Konkrétně si práce klade čtyři cíle: 1) kvantifikovat množství globálně spotřebovaných potravin v rámci cestovního ruchu a jejich environmentální nároky; 2) poznat potenciální příčiny, které stojí za nadměrným negativním tlakem na životní prostředí; 3) vyhodnotit úroveň environmentální udržitelnosti vybraných evropských městských destinací a 4) posoudit možné příležitosti pro udržitelný rozvoj destinace ve vztahu k její gastronomické nabídce. Práce z hlediska teoretického ukotvení využívá koncept geografie času a teorii plánovaného chování, jimiž dokládá význam role stravovacích zařízení v oblasti environmentální udržitelnosti destinace. Důvodem je primárně omezený pohyb turistů a jejich přístup ke stravovacím zařízením. Stěžejní vliv má dále struktura nabídky (jídelníčků) ovlivňující selekci zákazníků. K dosažení cílů je využito především sekundárních a volně...cs_CZ
dc.description.abstractFood accompanies a tourist's stay in a destination from the very beginning to the very end and significantly influences the overall travel experience. However, gastronomic experiences also have a significant impact on the environment, as food has to be produced, transported, and processed. This thesis addresses the environmental issue of tourists' diet in detail. The main purpose is to comprehensively approach the problem from several perspectives. Specifically, the thesis has four objectives: 1) to quantify the amount of food consumed globally in tourism and its environmental requirements; 2) to identify the potential drivers behind excessive negative pressure on the environment; 3) to evaluate the level of environmental sustainability of selected European urban destinations and 4) to consider possible opportunities for the sustainable development of a destination in relation to its gastronomic offer. In terms of theoretical framework, the thesis uses the concept of time geography and the theory of planned behaviour to demonstrate the importance of the role of catering facilities in the environmental sustainability of a destination. The reason for this is primarily the limited movement of tourists and their access to catering facilities. Another key element is the structure of local offer (menus),...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectenvironmentální dopadycs_CZ
dc.subjectudržitelný cestovní ruchcs_CZ
dc.subjectstravovací zařízenícs_CZ
dc.subjectudržitelná gastronomiecs_CZ
dc.subjectenvironmental impactsen_US
dc.subjectsustainable tourismen_US
dc.subjectcatering establishmentsen_US
dc.subjectsustainable gastronomyen_US
dc.titleVliv nabídky stravovacích zařízení na environmentálně udržitelný rozvoj cestovního ruchucs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-07-22
dc.description.departmentDepartment of Social Geography and Regional Developmenten_US
dc.description.departmentKatedra sociální geografie a regionálního rozvojecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId271318
dc.title.translatedThe influence of menus in catering establishments on a sustainable development of tourismen_US
thesis.degree.nameRNDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePolitická a regionální geografiecs_CZ
thesis.degree.disciplinePolitical and Regional Geographyen_US
thesis.degree.programPolitická a regionální geografiecs_CZ
thesis.degree.programPolitical and Regional Geographyen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra sociální geografie a regionálního rozvojecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Social Geography and Regional Developmenten_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPolitická a regionální geografiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPolitical and Regional Geographyen_US
uk.degree-program.csPolitická a regionální geografiecs_CZ
uk.degree-program.enPolitical and Regional Geographyen_US
thesis.grade.csUznánocs_CZ
thesis.grade.enRecognizeden_US
uk.abstract.csJídlo provází pobyt turistů v destinaci od samotného počátku až po úplný konec a významně ovlivňuje celkový dojem z cestování. Gastronomické zážitky ale zároveň mají nezanedbatelný dopad na životní prostředí, neboť potraviny je nezbytné produkovat, transportovat a zpracovat. Tato dizertační práce se blíže věnuje právě environmentální problematice stravování turistů. Hlavní snahou je komplexně uchopit zkoumaný problém z několika perspektiv. Konkrétně si práce klade čtyři cíle: 1) kvantifikovat množství globálně spotřebovaných potravin v rámci cestovního ruchu a jejich environmentální nároky; 2) poznat potenciální příčiny, které stojí za nadměrným negativním tlakem na životní prostředí; 3) vyhodnotit úroveň environmentální udržitelnosti vybraných evropských městských destinací a 4) posoudit možné příležitosti pro udržitelný rozvoj destinace ve vztahu k její gastronomické nabídce. Práce z hlediska teoretického ukotvení využívá koncept geografie času a teorii plánovaného chování, jimiž dokládá význam role stravovacích zařízení v oblasti environmentální udržitelnosti destinace. Důvodem je primárně omezený pohyb turistů a jejich přístup ke stravovacím zařízením. Stěžejní vliv má dále struktura nabídky (jídelníčků) ovlivňující selekci zákazníků. K dosažení cílů je využito především sekundárních a volně...cs_CZ
uk.abstract.enFood accompanies a tourist's stay in a destination from the very beginning to the very end and significantly influences the overall travel experience. However, gastronomic experiences also have a significant impact on the environment, as food has to be produced, transported, and processed. This thesis addresses the environmental issue of tourists' diet in detail. The main purpose is to comprehensively approach the problem from several perspectives. Specifically, the thesis has four objectives: 1) to quantify the amount of food consumed globally in tourism and its environmental requirements; 2) to identify the potential drivers behind excessive negative pressure on the environment; 3) to evaluate the level of environmental sustainability of selected European urban destinations and 4) to consider possible opportunities for the sustainable development of a destination in relation to its gastronomic offer. In terms of theoretical framework, the thesis uses the concept of time geography and the theory of planned behaviour to demonstrate the importance of the role of catering facilities in the environmental sustainability of a destination. The reason for this is primarily the limited movement of tourists and their access to catering facilities. Another key element is the structure of local offer (menus),...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra sociální geografie a regionálního rozvojecs_CZ
thesis.grade.codeU
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusU


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV