Výživa při endometrióze
Nutrition in endometriosis
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/191164Identifiers
Study Information System: 261925
Collections
- Kvalifikační práce [4504]
Author
Advisor
Referee
Hlinecká, Kristýna
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Child and Adult Nutrition
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
18. 6. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
endometrióza, výživa, endodieta, nutriční terapeutKeywords (English)
endometriosis, nutrition, endodiet, nutritional therapistEndometrióza je chronické gynekologické estrogen-dependentní onemocnění postihující ženy v reprodukčním věku. Onemocnění se vyznačuje přítomností endometriálních žláz a stromatu v ektopických lokalitách, zejména v malé pánvi, na vaječnících, peritoneu, rektovaginálním septu a střevě. Endometriózou však může být postižen jakýkoli orgán s výjimkou srdce a sleziny. Výskytem endometria mimo dělohu dochází ke vzniku zánětlivých ložisek - endometriomů. Tyto ložiska podléhají stejně jako endometrium v děloze změnám během menstruace. Avšak na rozdíl od endometria v děloze nemá toto endometrium v ektopických lokalitách, jak opustit tělo, čímž dochází ke vzniku aseptického zánětu, tvorbě jizev, adhezí a následným bolestivým srůstům. Mezi typické příznaky endometriózy řadíme dysmenoreu, dyspareunii, dyschezii a dysurii. Hlavními klinickými příznaky pak jsou chronická pánevní bolest a neplodnost. Endometrióza však může probíhat i asymptomaticky. Endometriózu můžeme dle lokalizace rozdělit do čtyř podtypů - peritoneální endometrióza, ovariální endometrióza, adenomyóza a hluboká infiltrující endometrióza. Cílem této práce bylo zjistit, zda u respondentek existuje nějaká potravina, či skupina potravin, které respondentkám ulevují od obtíží spojených s endometriózou, či naopak tyto obtíže zhoršují. Následujícím...
Endometriosis is a chronic gynecological estrogen-dependent disease affecting women of reproductive age. The disease is characterized by the presence of endometrial glands and stroma in ectopic locations, especially in the small pelvis, on the ovaries, peritoneum, rectovaginal septum and bowel. However, any organ except the heart and spleen can be affected by endometriosis. The presence of the endometrium outside the uterus gives rise to inflammatory deposits - endometriomas. These deposits, like the endometrium in the uterus, undergo changes during menstruation. However, unlike the endometrium in the uterus, this endometrium in ectopic sites has no way to leave the body, resulting in aseptic inflammation, scar formation, adhesions and subsequent painful adhesions. Typical symptoms of endometriosis include dysmenorrhea, dyspareunia, dyschezia and dysuria. The main clinical symptoms are chronic pelvic pain and infertility. However, endometriosis can also occur asymptomatically. Endometriosis can be divided into four subtypes according to the localization - peritoneal endometriosis, ovarian endometriosis, adenomyosis and deep infiltrating endometriosis. The aim of this study was to find out whether there is any food or food group that relieves or worsens the difficulties associated with endometriosis...