The effect of the smoking ban in bars and restaurants on the health of the non-smoking population in Czech Republic
Vliv zákazu kouření v barech a restauracích na zdraví nekuřáků v ČR
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190725Identifikátory
SIS: 259670
Kolekce
- Kvalifikační práce [18149]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Lušková, Martina
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Ekonomie a finance
Katedra / ústav / klinika
Institut ekonomických studií
Datum obhajoby
11. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Zákaz kouření, zdraví, Česká republika, EHISKlíčová slova (anglicky)
Smoking ban, health, Czechia, EHISV roce 2017 se Česká republika stala jednou z mnoha evropských zemí, které zavedly zákon zakazující kouření na mnoha veřejných místech včetně barů a restaurací. Tato práce zkoumá efekt zákazu kouření na zdraví českých nekuřáků. K odhadu tohoto efektu požíváme metodu difference-in-differences, která porovnává treatment skupinu, tedy české nekuřáky, s control skupinou, která se skládá z nekuřáků ze Slovenské Republiky, kde takové nařízení nebylo zavedeno. Studie používá data z šetření domácností EHIS ze tří po sobě jdoucích vln: 2009, 2014, a 2019. Dvě různé závislé proměnné byly vybrány jako proxy zdraví: přítomnost dlouhodobého zdravotního problému a počet nocí strávených v nemocnici za posledních 12 měsíců. Byly použity dva různé ekonometrické modely, Logit model a Zero-infalted negative binomial model. Výsledky prokázaly, že zavedení zákazu kouření v barech a v restauracích vedlo ke snížení jak pravděpodobnosti výskytu dlouhodobého zdravotního problému, tak i očekávaného počtu nocí strávených v nemocnici. Tyto výsledky naznačují, že zákaz kouření měl pozitivní vliv na zdraví českých nekuřáků. Klíčová slova zákaz kouření, zdraví, pasivní kouření, Česká republika Název práce Vliv zákazu kouření v restauracích na zdraví nekuřáků v ČR E-mail autora 84249192@fsv.cuni.cz E-mail vedoucího práce...
In 2017, the Czech Republic became one of many European countries to adopt a comprehensive smoking ban prohibiting smoking in various public places including bars and restaurants. This thesis estimates the effect of this policy on the health of Czech non-smokers. To evaluate the impact of the smoking ban, we apply the difference-in-differences method to compare our treatment group, i.e. Czech non-smoking population, with the control group represented by non- smokers from the Slovak Republic, where such a policy was not implemented. The study used micro-level data from the European Health Interview Survey in 3 subsequent waves: 2009, 2014, and 2019. Two econometric models were employed on two distinct dependent variables, that were chosen as proxies of health. Firstly, the presence of longstanding health problem is modeled utilizing logistic regression. Subsequently, the number of nights spent in the hospital in the past 12 months is estimated by a Zero-inflated negative binomial model. We found a significant decrease in both the probability of experiencing a longstanding health problem and the expected number of nights spent in the hospital, suggesting that the smoking ban positively affected the health of the Czech non-smoking population. Keywords smoking ban, health, passive smoking, EHIS, Czech...