Does meat brighten our minds? The effect of meat on cognitive abilities in old age.
Bystří maso mysl? Vliv spotřeby masa na kongnitivní funkce ve starším věku.
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190721Identifikátory
SIS: 259669
Kolekce
- Kvalifikační práce [19618]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Chadimová, Kateřina
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Ekonomie a finance
Katedra / ústav / klinika
Institut ekonomických studií
Datum obhajoby
11. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Spotřeba masa, kognitívní schopnosti, starší lidé, SHAREKlíčová slova (anglicky)
Meat consumption, cognitive abilities, elderly people, SHARETato práce zkoumá vliv konzumace masa a socioekonomických faktorů na kog- nitivní schopnosti starších lidí v Evropě a Izraeli. Studie využívá logistický model s regresory popisujícími denní spotřebu masa, socioekonomické fak- tory, životní styl a další stravovací návyky. Závislá proměnná byla inspirována testem Mini-Mental State, který komplexně měří kognitivní výkonnost jedinců. Výsledky ukazují, že denní konzumace masa negativně ovlivňuje kognitivní výkon, což snižuje šanci na úspěšné absolvování kognitivních testů. Naopak vzdělání, příjem a zaměstnání zvyšují kognitivní výsledky. Tato zjištění přispí- vají k pochopení vlivu stravy na kognitivní zdraví a mohla by být vodítkem pro doporučení v oblasti veřejného zdraví zaměřená na podporu kognitivní odol- nosti stárnoucí populace. Specifikace zdravé stravy pro prevenci kognitivních poruch s nižším příjmem masa by v konečném důsledku mohla vést ke splnění dlouhodobého cíle EU snížit spotřebu masa. Klíčová slova Spotřeba masa, kognitívní schopnosti, starší lidé, SHARE Název práce Bystří maso mysl? Vliv spotřeby masa na kongnitivní funkce ve starším věku.
This thesis examines the effects of meat consumption and socioeconomic factors on the cognitive abilities of the elderly in Europe and Israel. The study utilizes a logistic model with independent variables including daily meat consumption, socioeconomic factors, lifestyle choices, and other dietary habits. The binary dependent variable, representing success in cognitive tests, was designed based on the Mini-Mental State test which comprehensively measures the cognitive performance of individuals. Results show that daily meat consumption deteri- orates cognitive performance in the old age, reducing the odds of passing cog- nitive tests. Conversely, results indicate that education, income, and working increase the probability of better cognitive outcomes in old age. These find- ings contribute to the understanding of the dietary and socioeconomic impacts on cognitive health and could guide public health recommendations aimed at promoting cognitive resilience in the aging population. Keywords Meat consumption, cognitive abilities, elderly people, SHARE Title Does meat brighten our minds? The effect of meat on cognitive abilities in old age.
