Bakterie mléčného kvašení v procesech nakládání s bioodpady
Lactic acid bacteria in biowaste management processes
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190073Identifikátory
SIS: 264848
Kolekce
- Kvalifikační práce [20304]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Pilnáček, Vojtěch
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ochrana životního prostředí
Katedra / ústav / klinika
Ústav pro životní prostředí
Datum obhajoby
3. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
bakterie mléčného kvašení, bioodpad, hygienizaceKlíčová slova (anglicky)
lactic acid bacteria, biowaste, sanitationTato bakalářská práce poskytuje ucelenou studii z oblasti nakládání s bioodpady se zaměřením na procesy, které využívají specifické druhy mikroorganismů, jako jsou bakterie mléčného kvašení. Rešeršní práce se zaměřuje především na popis různých metod a technologií, které umožňují efektivní a udržitelné zpracování bioodpadu a jeho přeměnu na produkty s přidanou hodnotou. Poukazuje také na využití mikroorganismů při fermentaci a rozkladu organických materiálů s cílem minimalizovat odpad a získat hodnotné vedlejší produkty, jako jsou organická hnojiva nebo bioplyn. Kromě toho jsou uvedeny možnosti využití těchto produktů v různých odvětvích, jako je zemědělství a průmysl, orientovaných na jejich ekonomickou a ekologickou udržitelnost. Tato práce také zkoumá možnosti a snahy začlenit nebo nahradit tyto inovativní metody v praxi a přináší nové nápady pro budoucí výzkum a vývoj v oblasti využití produktů s přidanou hodnotou získaných udržitelným zpracováním bioodpadu. Klíčová slova: bakterie mléčného kvašení, bioodpad, sanitace
This bachelor's thesis provides a comprehensive study in the field of bio-waste management, focusing on the processes used in this field, including the micro-organisms involved, such as lactic acid bacteria. This thesis focuses mainly on the description of various methods and technologies that enable efficient and sustainable processing of bio-waste and its transformation into value-added products. It also points to the use of microorganisms in the fermentation and decomposition of organic materials in order to minimize waste and obtain valuable by-products such as organic fertilizers or biogas. In addition, the possibilities of using these products in various sectors, such as agriculture and industry, oriented towards their economic and ecological sustainability, are presented. This work also explores the possibilities and efforts to incorporate or replace these innovative methods in practice and suggests new ideas for future research and development in the area of using value-added products obtained from sustainable bio-waste processing. Key words: lactic acid bacteria, biowaste, sanitation