Hledat
Zobrazují se záznamy 1-10 z 354
Smykové napětí a jeho role v rozvoji aterosklerózy v karotickém povodí
Wall shear stress and its role in progress of atherosclerosis
Dizertační práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Malík, Jan
Datum publikování: 2009
Datum obhajoby: 14. 05. 2009
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Ateroskleróza je ovlivněna systémovými rizikovými faktory: arteriální hypertenze, dyslipidémie, diabetes mellitus a kouření. Vyskytuje se však v predilečních lokalizacích, což ukazuje na působení lokálních hemodynamických ...
Atherosclerosis is associated with systemic risk factors such as hypertension, hyperlipidemia, diabetes mellitus and smoking. Nonetheless, atherosclerosis is a focal disease, preferentially affecting predisposed areas. The ...
Atherosclerosis is associated with systemic risk factors such as hypertension, hyperlipidemia, diabetes mellitus and smoking. Nonetheless, atherosclerosis is a focal disease, preferentially affecting predisposed areas. The ...
Znalosti ve fitness v oblasti výživy a fyziologie zátěže
Knowledge of nutrition and physiology of physical exercise in the fitness sector
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Matoulek, Martin
Datum publikování: 2016
Datum obhajoby: 09. 06. 2016
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Cílem bakalářské práce je zjistit, na jaké úrovni jsou znalosti současných trenérů ve fitness centrech v oblasti výživy a zátěžové fyziologie. Teoretická část je věnována pracovní náplni trenéra a znalostem z oblasti pohybu ...
The aim of the thesis is to determine the level of knowledge in the section of nutrition and exercise physiology of fitness trainers. The theoretical part is focused on the job description and theoretical knowledge of ...
The aim of the thesis is to determine the level of knowledge in the section of nutrition and exercise physiology of fitness trainers. The theoretical part is focused on the job description and theoretical knowledge of ...
Význam nutričního terapeuta v edukaci diabetika
The importance of a nutritional therapist in the education of a diabetic
Diplomová práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Křížová, Jarmila
Datum publikování: 2017
Datum obhajoby: 06. 06. 2017
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt nenalezen
Syndrom spánkové apnoe u obézních lidí
Sleep apnea of obese people
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Tuka, Vladimír
Datum publikování: 2017
Datum obhajoby: 21. 06. 2017
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Nejvýznamnější příčinu vzniku obstrukční spánkové apnoe představuje obezita, kdy dochází k nadměrnému ukládání tuku v oblasti měkkého patra, jazyka a orofaryngeální oblasti. Tento stav má za následek kolapsibilitu dýchacích ...
The most important cause of obstructive sleep apnea is obesity leading to excessive fat storage in the soft palate, tongue and oropharyngeal area. This condition results in the collapsibility of the airways, resulting in ...
The most important cause of obstructive sleep apnea is obesity leading to excessive fat storage in the soft palate, tongue and oropharyngeal area. This condition results in the collapsibility of the airways, resulting in ...
Vliv hypolipidemické léčby na vybrané faktory procesu aterogenze
název v anglickém jazyce není uveden
Dizertační práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Češka, Richard
Datum publikování: 2006
Datum obhajoby: 11. 05. 2006
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Cílem práce bylo studovat souvislost hyperlipidémií s laboratorními a funkčními ukazateli procesu aterogeneze a možnost ovlivnění těchto faktorů hypolipidemickou léčbou. Většina výsledků byla získána rozsáhlým vyšetřením ...
Lipid lowering treatment substantially reduces the risk of cardiovascular diseases. The effects of lipid lowering go far beyond limiting the extent of atheroslcerotic lesions and decreasing the severity of atherosclerotic ...
Lipid lowering treatment substantially reduces the risk of cardiovascular diseases. The effects of lipid lowering go far beyond limiting the extent of atheroslcerotic lesions and decreasing the severity of atherosclerotic ...
Osa růstový hormon IGF - I, její regulace metabolické ovlivnění a funkce. Změny plastmatických koncentrací ghrelinu u vybraných patologických stavů
Growth hormone - IGF - 1 axis, it's regulation and function. Plasma ghrelin levels in certain pathologic states
Dizertační práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Marek, Josef
Datum publikování: 2006
Datum obhajoby: 09. 03. 2006
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Ghrelin je proteohoimon s výrazným stimulačním účinkem Jia sekreci GH. Patří do skupiny GHSJe prvním izolovaným endogenním ligandem receptom pro GHS. Ačkoliv byly první látky z této skupiny syntetizovány již v roce 1977, ...
Ghreliu is a peptide hormone with a strong stimulatory effect on growth hormone (GH) secretion. Ghrelin was origiu;i!íy isolated from the rat stomach as an endogenous secretagogue for the growth hormone secretagogue receptor ...
Ghreliu is a peptide hormone with a strong stimulatory effect on growth hormone (GH) secretion. Ghrelin was origiu;i!íy isolated from the rat stomach as an endogenous secretagogue for the growth hormone secretagogue receptor ...
Znalosti a postoje adolescentů ke zdravé výživě
Knowledge and attitudes of adolescents towards healthy eating
Diplomová práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Kytnarová, Jitka
Datum publikování: 2017
Datum obhajoby: 07. 09. 2017
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: The theoretical part of the diploma thesis deals with specific nutritional needs and the concept of healthy nutrition during period of adolescence. Knowledge and attitudes are constantly evolving in period of adolescence ...
Teoretická část diplomové práce se zabývá specifickými nutričními potřebami a pojetím zdravé výživy v období dospívání. Znalosti i postoje se v období dospívání neustále vyvíjí a mohou být také negativně ovlivněny mnoha ...
Teoretická část diplomové práce se zabývá specifickými nutričními potřebami a pojetím zdravé výživy v období dospívání. Znalosti i postoje se v období dospívání neustále vyvíjí a mohou být také negativně ovlivněny mnoha ...
Zhodnocení výživy u extraligových volejbalistek
Nutritional assessment of female extraleague volleyball players
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Vilikus, Zdeněk
Datum publikování: 2015
Datum obhajoby: 08. 06. 2015
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Tato bakalářská práce je zaměřena na hodnocení výživy u extraligových volejbalistek. Teoretická část práce je věnovaná fyziologii volejbalu a především významu jednotlivých makroživin a pitného režimu. Praktická část pak ...
This bachelor thesis is focused on nutritional assessment of female extraleague volleyball players. First theoretical part is dedicated to volleyball physiology and the importance of macronutrients and hydration. Practical ...
This bachelor thesis is focused on nutritional assessment of female extraleague volleyball players. First theoretical part is dedicated to volleyball physiology and the importance of macronutrients and hydration. Practical ...
Bulimie a anorexie, psychiatrická záležitost, nebo genetická determinace?
Bulimia and anorexia, psychiatric affairs, or genetic determinations?
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Hubáček, Jaroslav
Datum publikování: 2020
Datum obhajoby: 27. 08. 2020
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá poruchami příjmu potravy, zejména anorexia nervosa a bulimia nervosa, a determinanty jejich vzniku. V teoretické části je podán přehled jednotlivých poruch a jejich diagnostiky v rámci MKN-10 a ...
Bachelor thesis is covering eating disorders and it root cases namely anorexia nervosa and bulimia nervosa. Theoretical part describes those two disorders in details and their diagnostics within MKN-10 and DSM-5. Following ...
Bachelor thesis is covering eating disorders and it root cases namely anorexia nervosa and bulimia nervosa. Theoretical part describes those two disorders in details and their diagnostics within MKN-10 and DSM-5. Following ...
Výběr a konzumace masa a masných výrobků
Selection of meat and meat products
Bakalářská práce (OBHÁJENO)
Vedoucí práce: Kudlová, Eva
Datum publikování: 2017
Datum obhajoby: 19. 06. 2017
Fakulta / součást: 1. lékařská fakulta / First Faculty of Medicine
Abstrakt: Maso a masné výrobky vždy patřily co do vlivu na lidské zdraví k velmi diskutovaným potravinám. V roce 2016 zařadil IARC masné výrobky do kategorie 1, tedy pro člověka karcinogenní látky a červené maso do kategorie 2A, ...
Meat and processed meat belong to the most discussed topic regarding an impact on human health. In 2016 IARC classified processed meat as a carcinogenic to humans class 1 and red meat as an probably carcinogenic to humans ...
Meat and processed meat belong to the most discussed topic regarding an impact on human health. In 2016 IARC classified processed meat as a carcinogenic to humans class 1 and red meat as an probably carcinogenic to humans ...