Vermikompostování odpadů z výroby vína
Vermicomposting of wine production waste
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/184701Identifikátory
SIS: 253606
Kolekce
- Kvalifikační práce [19966]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Grasserová, Alena
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ochrana životního prostředí
Katedra / ústav / klinika
Ústav pro životní prostředí
Datum obhajoby
7. 9. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
vermikompost, červené víno, matoliny, ekotoxicita, Eisenia andreiKlíčová slova (anglicky)
vermicompost, red wine, grape marc, ecotoxicity, Eisenia andreiKompostování je způsob zpracování biologického odpadu s potenciálem pro vysokou návratnost, a to finanční ve formě hodnotných hnojiv, nebo časovou ve formě nenáročného procesu zpracování. Právě v těchto ohledech se jeví vermikompostování jako metoda vhodná pro zpracování odpadů z vinařského průmyslu. Vermikompostování má výhody oproti běžnému kompostování v rychlosti přeměny vstupního materiálu na materiál s požadovanými vlastnostmi hnojiv ale zároveň i materiál, který je biologicky nezávadný. Odpady z výroby vína, z nichž představují největší podíl matoliny a odpadní vody, mají řadu vlastností, které mohou v půdě působit fytotoxicky. Tato práce obsahuje přehled problematiky odpadních materiálů z vinařského průmyslu, rozdíly mezi výrobou červeného vína a bílého vína a vhodností vermikompostování pro zpracování odpadů z vinařství na laboratorní a komerční úrovni. Experimentální část práce zkoumá časovou náročnost přeměny matolin z výroby červeného vína na vermikompostovaný materiál bez vlastností inhibujících rostlinný růst. Experimentální měření závislosti stáří vermikompostu a inhibice klíčivosti ukazují, že vermikompostování postupem času zvyšuje hodnotu pH substrátu a stabilizuje ji. Experiment také dokázal, že má vermikompost na semena statisticky signifikantní stimulační účinek.
Vermicomposting is a method of biological waste management, with the potential for valuable returns in the form of biofertilisers and savings of time and effort. These qualities make vermicomposting ideal for the processing of winery waste materials. Vermicomposting has advantages over traditional composting in terms of the speed of transformation of the input materiál, but also in terms of producing a safe fertiliser. Waste materials from the wine industry, which primarily include grape marc and winery wastewater, have several properties that can contribute to phytotoxic effects in soil. This thesis provides an overview of the management of waste materials from the wine industry, the differences between white and red wine production, and the suitability of vermicomposting for application in small- and large-scale winery waste management. The experimental part of this thesis examines the time requirement of vermicomposting to transform grape marc into a material that does not possess properties that inhibit plant growth. Experimental measurements of the relationship between vermicompost age and germination inhibition show that vermicomposting increases the pH of the substrate and stabilizes it over time. The experiment also showed that vermicompost has a statistically significant stimulatory...