Specifika výživy u postmenopauzálních žen
Specifics of nutrition in postmenopausal women
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/183800Identifiers
Study Information System: 251723
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Tůmová, Eva
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Child and Adult Nutrition
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
31. 8. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
výživa žen po menopauze, fytoestrogeny, postmenopauzální osteoporózaKeywords (English)
nutrition of postmenopausal women, phytoestrogens, postmenopausal osteoporosisDiplomová práce se zabývá specifiky výživy u žen po menopauze. Ženy se v tomto období potýkají s úbytkem ženských hormonů a postmenopauzálními symptomy, které výrazně ovlivňují kvalitu života. Zdravý životní styl hraje výraznou roli v omezení působení symptomů na činnosti každodenního života a je prevencí vzniku onemocnění typicky podmíněných stárnutím organismu. Teoretická část práce se zabývá problematikou menopauzy a fyziologických změn, objasňuje zvýšená rizika vzniku onemocnění v tomto období života ženy, uvádí jejich dietní opatření a věnuje se obecným doporučením v rámci vhodného stravování pro ženy v menopauze včetně problematiky fytoestrogenů. Cílem diplomové práce je zhodnotit stravovací zvyklosti postmenopauzálních žen ve srovnání se všeobecnými doporučeními a určit míru informovanosti o vhodné výživě, pohybové aktivitě, možnostech prevence a o možném vyšším riziku vzniku onemocnění v tomto období. V rámci metodologie bylo využito dotazníkové šetření, které bylo doplněno případovými studiemi. Výsledky výzkumu poukazují na nevhodné stravovací návyky žen po menopauze, tj. nízkou spotřebu ryb, zeleniny i celozrnných výrobků, a naopak vyšší konzumaci potravin s nevhodným složením. Nebyla potvrzena závislost mezi nejvyšším dosaženým vzděláním žen a informovaností o výživě, nicméně povědomí o...
The diploma thesis studies the specifics of nutrition in postmenopausal women. During this period, women face the decline of female hormones and with postmenopausal symptoms, which significantly affect the quality of women's life. A healthy lifestyle plays a significant role in limiting the effects of symptoms on daily life activities and work as a prevention of diseases typically caused by the aging. The theoretical part of the thesis deals with the issue of menopause and physiological changes, clarifies the increased risks of developing diseases during this period, lists their dietary measures and deals with general recommendations for appropriate nutrition for women in menopause, including the issue of phytoestrogens. The main goal of the practical part of the diploma thesis is to evaluate the eating habits of postmenopausal women in comparison with general recommendations and to determine the level of awareness of appropriate nutrition, physical activity, prevention options and a possible higher risk of disease during this period. The metodology used a questionnaire survey, which was supplemented with case studies. The results of the research point to inappropriate eating habits of postmenopausal women as a low consumption of fish, vegetables and whole grain products, and conversely higher...