Analýza dietního příjmu a hlavních dietních zdrojů omega-3 mastných kyselin u pacientů s onkologickým onemocněním.
Analysis of dietary intake and major dietary sources of omega-3 fatty acids in cancer patients.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/183746Identifiers
Study Information System: 251700
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Těšínský, Pavel
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Child and Adult Nutrition
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
29. 8. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
rakovina, omega 3 mastné kyseliny, syndrom nádorové kachexie, zdroje polynenasycených mastných kyselinKeywords (English)
cancer, omega-3 fatty acids, cancer cachexia syndrome, sources of polyunsaturated fatty acidsÚvod do problematiky: Výživa onkologických pacientů je často diskutované téma. Růst nádoru podmiňuje produkce prozánětlivých cytokinů v organismu, což vede k metabolickým změnám a rozvoji syndromu nádorové kachexie. Imunomodulační výživa a snaha alespoň o částečnou regulaci zánětu je v případě onkologického onemocnění esenciální. Cíl práce: Cílem práce bylo zhodnocení dietního příjmu omega 3 mastných kyselin ve stravě onkologických pacientů a analýza hlavních potravinových zdrojů těchto polynenasycených kyselin. Metody výzkumu: Do této observační a dotazníkové neintervenční studie bylo vybráno 10 respondentů, kteří nevykazovali známky onkologického onemocnění déle než rok, starší 18 let a dle nejvyšší četnosti výskytu zhoubného novotvaru. Výsledky: Průměrný denní příjem omega 3 MK ve výzkumné skupině byl pro obě pohlaví stanoven na hodnotě 1,59 g/den, což představuje 53 % doporučené léčebné dávky 3 g/den (DLD). Po-drobnější analýza ukázala, že průměrný denní příjem omega 3 MK u žen dosahoval hodnoty 1,7 g/den, což představuje 57 % DLD. Naopak, u mužů byl zjištěn průměrný denní příjem omega 3 MK ve výši 1,47 g/den, což odpovídá 49 % DLD. Závěr: Analýza dietního příjmu onkologických pacientů v remisi naznačila, že jejich příjem omega 3 mastných kyselin je minimální a nedosahuje ani doporučených...
Introduction: nutrition of cancer patients is a frequently discussed topic. Tumor growth is conditioned by the production of pro-inflammatory cytokines in the body, which leads to metabolic changes and the development of tumor cachexia syndrome. Immunomodulatory nutrition and efforts to at least partially control inflammation are essential in cancer. Aim of the study: The aim of the study was to evaluate the dietary intake of omega-3 fatty acids in the diet of cancer patients and to analyse the main dietary sources of these polyunsaturated acids. Research Methods: In this observational and questionnaire-based non-interventional study, 10 respondents who had not shown signs of cancer for more than a year, were older than 18 years and according to the highest frequency of cancer incidence were selected. Results: The average daily intake of omega-3 FAs in the study group was 1.59 g/day for both sexes, which represents 53% of the recommended therapeutic dose of 3 g/day (DLD). In contrast, the average daily intake of omega-3 FAs in men was found to be 1.47 g/day, corresponding to 49 % of the DLD. Conclusion: Analysis of the dietary intake of cancer patients in remission suggested that their intake of omega 3 fatty acids is minimal and does not even reach the recommended values for the general...