Zobrazit minimální záznam

Types of food wasting in Czech households
dc.contributor.advisorRichter, Eva
dc.creatorSpurná, Jana
dc.date.accessioned2023-07-24T23:09:07Z
dc.date.available2023-07-24T23:09:07Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/183195
dc.description.abstract(in English): Food waste is a growing problem in the 21st century, with households responsible for more than half of all food waste. Food waste occurs due to the combination of consumption planning, shopping, storage, preparation, consumption, and disposal of food, together with other factors. Based on an analysis of respondents' answers from the Food 2021 survey conducted by CVVM on a representative sample of the Czech population aged 15 to 90 (n = 884), four segments were identified. The results show that "Wasteful Composters" (30.54% of households), whose higher food waste per household is based on the difficulty of providing food for children, represent a good group to target in efforts to reduce waste. "Careless wasters" (21.44%) with their general lack of interest in food waste and food in general represent the worst group in terms of food waste in Czech society. While "Thrifty" (20.5%), who tend to be older, show how experience, time, and economic constraints support their low wastage, even though they do not perceive it as a problem. The least wasteful and most environmentally active are the "Proactive" (27.51%) who are more likely to have a college degree. Taking into account the results of this work can improve the effectiveness of anti-food waste interventions. Key words (in English):...en_US
dc.description.abstract(česky): V 21. století je plýtvání potravinami stále rostoucí problém, přičemž domácnosti jsou zodpovědné za více jak polovinu množství potravinového odpadu. K plýtvání potravinami dochází v důsledku souhry plánování spotřeby, nakupování, skladování, přípravy, konzumace a likvidace potravin v kombinaci s dalšími faktory. Na základě analýzy odpovědí respondentů z průzkumu Potraviny 2021 sebraného CVVM na reprezentativním vzorku české populace ve věku od 15 do 90 let (n = 884) byly identifikovány čtyři segmenty. Výsledky ukazují, že "Plýtvající kompostéři" (30,54 % domácností), u nichž je vyšší plýtvání potravinami na domácnost založeno na náročnosti zajištění potravin pro děti, představují dobrou skupinu, na kterou se zaměřit při snaze o snížení plýtvání. "Nedbalí plýtvači" (21,44 %) s jejich obecným nezájmem o plýtvání potravinami a potraviny obecně představují nejhorší skupinu z hlediska plýtvání potravinami v české společnosti. Zatímco "Spořiví" (20,5 %), kteří jsou spíše starší, ukazují, jak je zkušenost, čas a ekonomické omezení podporující jejich nízké plýtvání, přestože ho nevnímají jako problém. Nejméně plýtvající a nejvíce environmentálně aktivní jsou "Proaktivní" (27,51 %), kteří mají častěji vysokoškolské vzdělání. Zohlednění výsledků této práce může zlepšit účinnost opatření proti...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectfood waste|consumer behaviour|segmentation|food|waste|czech populationen_US
dc.subjectPlýtvání potravinami|Spotřebitelské chování|Segmentace|potraviny|plýtvání|česká populacecs_CZ
dc.titleTypy plýtvání potravinami v českých domácnostechcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-13
dc.description.departmentKatedra sociologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Sociologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId254339
dc.title.translatedTypes of food wasting in Czech householdsen_US
dc.contributor.refereeVomáčka, Aleš
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologie se specializací Socioekonomická studiacs_CZ
thesis.degree.disciplineSociology with specialisation in Sociology with Economicsen_US
thesis.degree.programSociologiecs_CZ
thesis.degree.programSociologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra sociologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Sociologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csSociologie se specializací Socioekonomická studiacs_CZ
uk.degree-discipline.enSociology with specialisation in Sociology with Economicsen_US
uk.degree-program.csSociologiecs_CZ
uk.degree-program.enSociologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.cs(česky): V 21. století je plýtvání potravinami stále rostoucí problém, přičemž domácnosti jsou zodpovědné za více jak polovinu množství potravinového odpadu. K plýtvání potravinami dochází v důsledku souhry plánování spotřeby, nakupování, skladování, přípravy, konzumace a likvidace potravin v kombinaci s dalšími faktory. Na základě analýzy odpovědí respondentů z průzkumu Potraviny 2021 sebraného CVVM na reprezentativním vzorku české populace ve věku od 15 do 90 let (n = 884) byly identifikovány čtyři segmenty. Výsledky ukazují, že "Plýtvající kompostéři" (30,54 % domácností), u nichž je vyšší plýtvání potravinami na domácnost založeno na náročnosti zajištění potravin pro děti, představují dobrou skupinu, na kterou se zaměřit při snaze o snížení plýtvání. "Nedbalí plýtvači" (21,44 %) s jejich obecným nezájmem o plýtvání potravinami a potraviny obecně představují nejhorší skupinu z hlediska plýtvání potravinami v české společnosti. Zatímco "Spořiví" (20,5 %), kteří jsou spíše starší, ukazují, jak je zkušenost, čas a ekonomické omezení podporující jejich nízké plýtvání, přestože ho nevnímají jako problém. Nejméně plýtvající a nejvíce environmentálně aktivní jsou "Proaktivní" (27,51 %), kteří mají častěji vysokoškolské vzdělání. Zohlednění výsledků této práce může zlepšit účinnost opatření proti...cs_CZ
uk.abstract.en(in English): Food waste is a growing problem in the 21st century, with households responsible for more than half of all food waste. Food waste occurs due to the combination of consumption planning, shopping, storage, preparation, consumption, and disposal of food, together with other factors. Based on an analysis of respondents' answers from the Food 2021 survey conducted by CVVM on a representative sample of the Czech population aged 15 to 90 (n = 884), four segments were identified. The results show that "Wasteful Composters" (30.54% of households), whose higher food waste per household is based on the difficulty of providing food for children, represent a good group to target in efforts to reduce waste. "Careless wasters" (21.44%) with their general lack of interest in food waste and food in general represent the worst group in terms of food waste in Czech society. While "Thrifty" (20.5%), who tend to be older, show how experience, time, and economic constraints support their low wastage, even though they do not perceive it as a problem. The least wasteful and most environmentally active are the "Proactive" (27.51%) who are more likely to have a college degree. Taking into account the results of this work can improve the effectiveness of anti-food waste interventions. Key words (in English):...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra sociologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV