Vliv soli na zdraví, její obsah v potravinách a příjem obyvateli ČR
The effect of salt on health, its content in food and the intake of the population of the Czech Republic
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/179937Identifiers
Study Information System: 254641
Collections
- Kvalifikační práce [4588]
Author
Advisor
Referee
Košťálová, Alexandra
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
14. 2. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
Sůl, sodík, chlor, obsah soli, sůl v potravinách, spotřeba soliKeywords (English)
Salt, sodium, chlorine, salt content, salt in food, salt consumptionTato práce se zabývá vlivem soli na zdraví člověka. Nadměrná (stejně jako nedostatečná) konzumace soli může poškodit zdraví, a přitom je konzumace soli v ČR jedna z nejvyšších v rámci EU. V rámci práce se věnuji základním druhům soli jako je sůl kuchyňská, vakuovaná a mořská a jejich získávání. Také se věnuji dvěma prvkům, které sůl tvoří - sodíku a chloru. Popisuji také poruchy metabolismu sodíku a chloru, vliv soli na zdraví (pozitivní i negativní) a funkci soli v potravinách. V krátkosti se také věnuji obsahu soli v pekařských, masných a mléčných výrobcích a významu soli v technologii těchto potravin. V praktické části práce se věnuji obsahu soli v jednotlivých vybraných potravinách a možnostem, jak tento obsah soli snížit. Součástí praktické části práce je dotazníkové šetření v lázních a fitness centrech, ohledně jejich znalostí obsahu soli v jednotlivých potravinách. V druhá části praktické práce vyhodnotím dle nutričního programu jídelníčků od klientů z fitness center. Cíl práce je zmapovat vliv soli na zdraví člověka, její obsah v základních potravinách a její příjem obyvateli ČR.
This work deals with the effect of salt on human health. Excessive (as well as insufficient) salt consumption can harm health, and at the same time salt consumption in the Czech Republic is one of the highest in the EU. In my work I deal with basic types of salt such as table salt, vacuum and sea salt and their extraction. I also deal with the two elements that make up salt - sodium and chlorine. I also describe disorders of sodium and chlorine metabolism, the effect of salt on health (positive and negative) and the function of salt in food. I also briefly address the salt content of bakery, meat and dairy products and the importance of salt in the technology of these foods. In the practical part of the work, I deal with the salt content in individual selected foods and the possibilities of how to reduce this salt content. Part of the practical part of the work is a questionnaire survey in spas and fitness centers regarding their knowledge of the salt content in individual foods. In the second part of the practical work, I will evaluate the menus from clients from fitness centers according to the nutritional program. The aim of this work is to map the effect of salt on human health, its content in basic foods and its intake by the population of the Czech Republic.