Rizika veganství
Risks of vegan diet
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/179885Identifiers
Study Information System: 239013
Collections
- Kvalifikační práce [4016]
Author
Advisor
Referee
Pánek, Jan
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
24. 2. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
veganství, deficit, bílkoviny, vitamíny, minerály, znalostiKeywords (English)
veganism, deficit, protein, vitamin, mineral, knowledgeVeganství, v poslední době stále populárnější, alternativní výživový směr, který je někdy neodbornými publikacemi prezentován jako ten "nejlepší" a bezrizikový. Vynechávání všech živočišných produktů nemusí být ale tak bezpečné, jak se může na první pohled zdát. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou znalosti veganů ohledně rizik, které čistě veganská strava přináší a zároveň jaké je jídelní chování veganů, aby těmto rizikům předcházeli. Teoretická část se převážně zabývá riziky souvisejícími s deficity, pro člověka, esenciálních látek. Praktická část byla zaměřena na výzkum, který probíhal kvantitativní metodou za použití anonymního dotazníkového šetření. Dotazník obsahoval celkově šestnáct otázek, orientovaných zejména na znalosti rizik veganství a na stravovací návyky respondentů. Kritéria potřebná pro zařazení dotazníku do výzkumu splnilo celkem 187 dotazovaných. Výsledky výzkumu ukázaly, že 80,7 % veganů si je vědomo přítomnosti rizik ve veganské stravě. Tito respondenti zároveň měli poměrně dobré znalosti rizik, které byly zjištěny v teoretické části práce. Tázaní nejčastěji podceňovali riziko nedostatku omega 3 mastných kyselin, vitamínu D a celkově minerálů. Následné stravování veganů souviselo s jejich znalostmi. Látky, o kterých věděli, že by mohly být deficientní...
Veganism, in the last few years more and more popular way of eating, is sometimes presented by non-academic articles as "the best" and without risks. However, compete omission of all animal products doesn't have to be as safe as it seems at first sight. The aim of this thesis is to find out what is the knowledge of vegans about the risks of fully vegan diet and also what are their eating habits to eliminate those risks. The theoretical part is mostly focused on risks related to deficiency of essential nutrients. The practical part was focused on research, that was made by anonymous quantitative survey method. The questionnaire was composed of sixteen questions oriented mostly towards knowledge of risks of vegan diet as well as towards eating habits of respondents. A total of 187 respondents met the criteria necessary to be included in the research. The results showed that 80,7 % of vegans know that there are some risks connected to vegan diet. Those respondents had quite good knowledge about the risks summarised in theoretical part of this thesis. Mostly they underestimated the risks of deficiency of omega 3 fatty acids, vitamin D and generally the risk of mineral's deficiency. The eating habits of most respondents often reflected their knowledge about the deficiencies in vegan diet - on average...