Proměny tradiční japonské kuchyně (wašoku) v moderním a současném Japonsku
The transformation of Japanese cuisine (washoku) in modern and contemporary Japan
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/178069Identifiers
Study Information System: 242826
Collections
- Kvalifikační práce [23975]
Author
Advisor
Referee
Tirala, Martin
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Asian Studies with specialisation in Japanese Studies
Department
Institute of Asian Studies
Date of defense
1. 9. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
tradiční japonská kuchyně|wašoku|modernizace|poválečné Japonsko|proměny wašoku|Japonsko|globalizaceKeywords (English)
traditional japanese cuisine|washoku|modernization|postwar Japan|changes of washoku|Japan|globalizationTato práce se zabývá tradiční japonskou kuchyní, wašoku, a jejími proměnami pod vlivem dvou globalizačních vln. Vzhledem k tomu, že wašoku nemá trvale ustanovenou definici, zabývám se na začátku práce tím, co wašoku vlastně je, čím se vyznačuje a jak bylo formováno. V dalších částech práce se pokouším zodpovědět otázku, jak se tradiční wašoku změnilo pod vlivem dvou globalizačních vln, první v období Meidži a Taišó a druhé v poválečném období. V poslední části práce zhodnocuji roli tradiční japonské kuchyně v národním i mezinárodním kontextu - počínaje vlivem na zdravotní stav japonské populace a konče rolí tradiční kuchyně jako tzv. měkkého nástroje japonské kulturní a zahraniční politiky.
This thesis focuses on the traditional Japanese cuisine, washoku, and its changes under the influence of two waves of globalization. Since washoku does not have a permanently established definition, at the beginning of the work I deal with what washoku actually is, what it is characterized by and how it got its form. In following parts of the work, I try to answer the question of how traditional washoku changed under the influence of two waves of globalization, the first in the Meiji and Taisho periods and the second in the post-war period. In the last part of the thesis, I evaluate the role of traditional Japanese cuisine in the national and international context - starting with the effect on the health status of the Japanese population and ending with the role of traditional cuisine as a so-called soft tool of Japanese cultural and foreign policy.