Zobrazit minimální záznam

The development of new tyrosin binding cross-linkers for structural characterization of proteins
dc.contributor.advisorKukačka, Zdeněk
dc.creatorKarpíšek, Michael
dc.date.accessioned2022-10-17T11:49:13Z
dc.date.available2022-10-17T11:49:13Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/176945
dc.description.abstractProteins are cornerstones of all living organisms. A lot of energy is invested in studying structures of proteins, because their function is determined by their structure. One of the techniques used to access the structure of proteins is chemical cross-linking in combination with mass spectrometry. In spite of their number, most of the cross-linkers bind few aminoacids such as lysine, cysteine or glutamic and aspartic acid. In our work we tried to develop tyrosin-binding cross-linkers. Using top down and bottom up approaches we studied the influence of N-hydroxysuccinimide esters and imidazole on the reactivity of the cross-linker in different pH on model proteins. According to the acquired data there is a difference in overal reactivity and specifity between the used cross-linkers. The cross-linkers containing imidazole modified tyrosine more although the difference was small and binding of tyrosine was not selective. [IN CZECH]en_US
dc.description.abstractProteiny jsou základními stavebními kameny živých organismů. Jejich funkce je deter- minována jejich strukturou, a proto jejímu studiu je věnováno mnoho energie a pozornosti. Jednou z technik, která se při studiu struktury proteinů a biomolekul obecně používá, je technika chemického zesítění ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Ačkoli bylo již vyvinuto mnoho činidel, většina z nich selektivně váže jen několik aminokyselin, jako jsou lysin, cystein, či kyseliny asparagová a glutamová. V naší práci jsme se zaměřili na vývoj činidel kovalentního značení, které by mohly vázat na tyrosin. Na modelových proteinech byl studován vliv činidel obsahující ve své struktuře ester N-hydroxysukcinimidu či imidazol a to při různých pH přístupy shora dolů (top down) a zdola nahoru (bottom up). Získaná data naznačují, že studovaná činidla mají různou reaktivitu i specifitu. Činidla obsahující imidazolovou skupinu tyrosin modifikovala více, nicméně rozdíly byly malé a vazba na tyrosin nebyla selektivní.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectproteinsen_US
dc.subjectcovalent labelingen_US
dc.subjectcross-linking reagentsen_US
dc.subjectmass spectrometryen_US
dc.subjectproteinycs_CZ
dc.subjectkovalentní značenícs_CZ
dc.subjectsíťovací činidlacs_CZ
dc.subjecthmotnostní spektrometriecs_CZ
dc.titleVývoj nových tyrosin vázajících sond pro strukturní charakterizaci proteinůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-09-15
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId242011
dc.title.translatedThe development of new tyrosin binding cross-linkers for structural characterization of proteinsen_US
dc.contributor.refereeTalacko, Pavel
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csProteiny jsou základními stavebními kameny živých organismů. Jejich funkce je deter- minována jejich strukturou, a proto jejímu studiu je věnováno mnoho energie a pozornosti. Jednou z technik, která se při studiu struktury proteinů a biomolekul obecně používá, je technika chemického zesítění ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Ačkoli bylo již vyvinuto mnoho činidel, většina z nich selektivně váže jen několik aminokyselin, jako jsou lysin, cystein, či kyseliny asparagová a glutamová. V naší práci jsme se zaměřili na vývoj činidel kovalentního značení, které by mohly vázat na tyrosin. Na modelových proteinech byl studován vliv činidel obsahující ve své struktuře ester N-hydroxysukcinimidu či imidazol a to při různých pH přístupy shora dolů (top down) a zdola nahoru (bottom up). Získaná data naznačují, že studovaná činidla mají různou reaktivitu i specifitu. Činidla obsahující imidazolovou skupinu tyrosin modifikovala více, nicméně rozdíly byly malé a vazba na tyrosin nebyla selektivní.cs_CZ
uk.abstract.enProteins are cornerstones of all living organisms. A lot of energy is invested in studying structures of proteins, because their function is determined by their structure. One of the techniques used to access the structure of proteins is chemical cross-linking in combination with mass spectrometry. In spite of their number, most of the cross-linkers bind few aminoacids such as lysine, cysteine or glutamic and aspartic acid. In our work we tried to develop tyrosin-binding cross-linkers. Using top down and bottom up approaches we studied the influence of N-hydroxysuccinimide esters and imidazole on the reactivity of the cross-linker in different pH on model proteins. According to the acquired data there is a difference in overal reactivity and specifity between the used cross-linkers. The cross-linkers containing imidazole modified tyrosine more although the difference was small and binding of tyrosine was not selective. [IN CZECH]en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV