Antioxidační systém rostlin rajčat vystavených triazolovým fungicidům
Antioxidant system of tomato plants exposed to triazole fungicides
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/176516Identifiers
Study Information System: 231025
Collections
- Kvalifikační práce [20130]
Author
Advisor
Consultant
Ryšlavá, Helena
Referee
Jaklová Dytrtová, Jana
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biochemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
13. 9. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
antioxidační enzymy, antioxidační vlastnosti, peroxidasy, antioxidační kapacita, nativní elektroforéza, triazoly, penkonazol, tebukonazol, HSP70Keywords (English)
antioxidant enzymes, antioxidant properties, peroxidases, antioxidant capacity, native electrophoresis, triazoles, penconazole,tebuconazole, HSP70Houbové patogeny způsobují celosvětově závažné ztráty zemědělských plodin. V poslední době se však chemické fungicidy stávají nebezpečnými kontaminantami životního prostředí působící na necílové organismy. Cílem této práce bylo zjistit, jaký vliv mají triazolové fungicidy ve formě penkonazolu (P), tebukonazolu (T) nebo jejich kombinace (PT) na rostliny rajčat Solanum lycopersicum L. cv. Cherrola. Ve sledované intervaly, tj. po dvou a pěti každotýdenních aplikacích P, T nebo PT, buď formou postřiku nebo zálivky nebyla v listech, kořenech ani plodech zjištěna významnější změna aktivity klíčového enzymu askorbát-glutathionového cyklu askorbátperoxidasy a aktivity cytosolových peroxidas. Zatímco v kořenech byla nalezena mírně zvýšená aktivita guajakolperoxidasy vlivem postřiku T i kombinace PT, v listech byla aktivita tohoto enzymu snížená podobně jako katalasa. Největší změny v antioxidační kapacitě v listech korelující se zvýšeným obsahem fenolických látek a flavonoidů byly zaznamenány po pěti aplikacích penkonazolu (P) formou zálivky do půdy, a to jak samotného P, tak v kombinaci ve formě PT. Studované triazoly významně ovlivnily zastoupení isoforem superoxiddismutasy a částečně i celkových peroxidas v listech, kořenech a plodech a akorbátperoxidasy v listech. Nejvyšší obsah HSP70 byl zjištěn v kořenech...
Fungal pathogens cause severe crop losses worldwide. Recently, however, chemical fungicides have become dangerous environmental contaminants affecting non-target organisms. The aim of this study was to investigate the effect of triazole fungicides in the form of penconazole (P), tebuconazole (T) or their combination (PT) on tomato plants Solanum lycopersicum L. cv. Cherrola. No significant change in the activity of a key enzyme of the ascorbate-glutathione cycle, ascorbate peroxidase and activity of cytosolic peroxides, was detected in leaves, roots or fruits at the intervals studied, i.e. after two and five weekly treatments of P, T or PT, either as a foliar or a soil application. While slightly increased guaiacol peroxidase activity was found in roots due to T spraying and PT combination, the activity of this enzyme was reduced in leaves similar to catalase. The greatest changes in leaf antioxidant capacity correlated with increased phenolic and flavonoid content were observed after five treatments of penconazole (P) as a soil application both P alone and in combination as PT. The studied triazoles significantly affected the abundance of isoforms of superoxide dismutase and partially total peroxides in leaves, roots and fruits and of acorbate peroxidase in leaves. The highest content of HSP70 was found in...