dc.contributor.advisor | Svobodová, Leona | |
dc.creator | Hoffmannová, Viktorie | |
dc.date.accessioned | 2022-10-17T13:10:26Z | |
dc.date.available | 2022-10-17T13:10:26Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/176445 | |
dc.description.abstract | Barley (Hordeum vulgare L.) is a grain cultivated as an agricultural crop across many varying climatic areas of the world. It is mainly used for its feed and brewing industry properties. This work will focus on studying the malting process on a molecular level, which mainly includes the genes for degradative enzymes of storage proteins, starch and compounds of endosperm cell walls. We shall observe how all these components interact during malting and other processes of brewing beer. It is known that malting quality parameters are tied to several genes, whose expression is regulated. These regulatory pathways will also be included in this work. | en_US |
dc.description.abstract | Ječmen setý (Hordeum vulgare L.) je obilnina a hojně pěstovaná zemědělská plodina s rozšířením v různých klimatických oblastech světa. Využívá se zejména jako krmivo nebo ve sladovnictví. Tato práce se konkrétně zaměří na studium procesu sladování na molekulární úrovni, což zahrnuje zejména geny pro enzymy účastnící se degradace zásobních proteinů, škrobu a mimo jiné i složek tvořících stěny buněk endospermu. Práce bude sledovat, jak všechny tyto složky interagují během procesu sladování a následujících fází výroby piva. Je známo, že parametry sladovnické kvality jsou podmíněny více geny, jejichž exprese je regulována. Tyto regulační dráhy budou také zahrnuty v této práci. | cs_CZ |
dc.language | English | cs_CZ |
dc.language.iso | en_US | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Barley | en_US |
dc.subject | Malting quality | en_US |
dc.subject | QTL | en_US |
dc.subject | Gibberellic acid | en_US |
dc.subject | Dormancy | en_US |
dc.subject | Germination | en_US |
dc.subject | Ječmen | cs_CZ |
dc.subject | sladovnická kvalita | cs_CZ |
dc.subject | QTL | cs_CZ |
dc.subject | kyselina giberelová | cs_CZ |
dc.subject | klíčení | cs_CZ |
dc.title | Studying the regulation of expression of genes involved in barley malting quality | en_US |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2022 | |
dcterms.dateAccepted | 2022-09-07 | |
dc.description.department | Department of Experimental Plant Biology | en_US |
dc.description.department | Katedra experimentální biologie rostlin | cs_CZ |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.identifier.repId | 185687 | |
dc.title.translated | Studium regulace exprese genů podmiňujících sladovnickou kvalitu ječmene | cs_CZ |
dc.contributor.referee | Lipavská, Helena | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Molecular Biology and Biochemistry of Organisms | en_US |
thesis.degree.discipline | Molekulární biologie a biochemie organismů | cs_CZ |
thesis.degree.program | Special Chemical and Biological Programmes | en_US |
thesis.degree.program | Speciální chemicko-biologické obory | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlin | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Experimental Plant Biology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Molekulární biologie a biochemie organismů | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Molecular Biology and Biochemistry of Organisms | en_US |
uk.degree-program.cs | Speciální chemicko-biologické obory | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Special Chemical and Biological Programmes | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | Ječmen setý (Hordeum vulgare L.) je obilnina a hojně pěstovaná zemědělská plodina s rozšířením v různých klimatických oblastech světa. Využívá se zejména jako krmivo nebo ve sladovnictví. Tato práce se konkrétně zaměří na studium procesu sladování na molekulární úrovni, což zahrnuje zejména geny pro enzymy účastnící se degradace zásobních proteinů, škrobu a mimo jiné i složek tvořících stěny buněk endospermu. Práce bude sledovat, jak všechny tyto složky interagují během procesu sladování a následujících fází výroby piva. Je známo, že parametry sladovnické kvality jsou podmíněny více geny, jejichž exprese je regulována. Tyto regulační dráhy budou také zahrnuty v této práci. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Barley (Hordeum vulgare L.) is a grain cultivated as an agricultural crop across many varying climatic areas of the world. It is mainly used for its feed and brewing industry properties. This work will focus on studying the malting process on a molecular level, which mainly includes the genes for degradative enzymes of storage proteins, starch and compounds of endosperm cell walls. We shall observe how all these components interact during malting and other processes of brewing beer. It is known that malting quality parameters are tied to several genes, whose expression is regulated. These regulatory pathways will also be included in this work. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlin | cs_CZ |
thesis.grade.code | 3 | |
dc.contributor.consultant | Cvrčková, Fatima | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |