Nutritional factors in etiopathogenesis of Alzheimer's disease
Nutriční faktory v etiopatogenezi Alzheimerovy choroby
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/175726Identifiers
Study Information System: 245069
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Rathouská, Jana
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
7. 9. 2022
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
English
Grade
Good
Keywords (Czech)
Alzheimerova choroba, nutriceKeywords (English)
Alzheimer's disease2. ABSTRAKT Alzheimerova choroba (AD) je genetická, progresivní, neurodegenerativní porucha. AD je zodpovědná za velkou většinu případů demence a rostoucí prevalence onemocnění na celém světě je hlavním problémem veřejného zdraví. Tento dokument poskytuje důkazy z epidemiologických studií, které přibývají, že dieta a výživa patří k mnoha potenciálním rizikovým faktorům, které jsou zkoumány v souvislosti s rozvojem AD. Tyto faktory úzce souvisejí s naším způsobem života, s tím, co jíme, as patofyziologií, která může změnit a zabránit v našich každodenních činnostech. Vzhledem k tomu, že v současné době neexistuje žádná účinná a ověřená léčba nebo preventivní opatření pro AD, stále více se zaměřuje na prevenci onemocnění obecně a na zdravou výživu zvláště. Aby se snížila pravděpodobnost rozvoje AD, měla by být preventivní intervence zahájena co nejdříve. Vzhledem k neurodegenerativním charakteristikám tohoto stavu je třeba vzít v úvahu přiměřenou dietu, protože má ochranné i preventivní výhody. Patří mezi ně kofein, isoflavonové fytoestrogeny, polyfenoly, vitamín B, vitamín D, antioxidační vitamíny (vitamíny C, E, betakaroten), minerální látky (vyhněte se mědi, železu a hliníku), nenasycené mastné kyseliny, vitamín B a vitamín D. Existují důkazy, že DASH, středomořská a ketogenní dieta mohou zabránit a...
2. ABSTRACT Alzheimer's disease (AD) is a genetic, progressive, neurodegenerative disorder. AD is responsible for the vast majority of dementia cases, and the increasing prevalence of the disease worldwide is a major public health concern. This paper provides evidence from epidemiological studies is mounting that diet and nutrition are among the many potential risk factors being investigated in relation to the development of AD. These factors are closely related to our way of life, what we eat, and the pathophysiology that can modify and prevent in our day-to-day activities. Since there currently exists no effective and proven treatment or preventative measure for AD, increasing focus is being placed on disease prevention in general and the healthy diet in particular. To reduce the probability of developing AD, preventive intervention should be started as early as possible. Due to the neurodegenerative characteristics of this condition, adequate diet must be taken into account as it has both protective and preventative benefits. These include caffeine, isoflavone phytoestrogen, polyphenols, vitamin B, vitamin D, antioxidant vitamins (vitamins C, E, beta-carotene), minerals (avoid copper, iron, and aluminium), unsaturated fatty acids, vitamin B, and vitamin D. There is evidence that the DASH, Mediterranean,...