Potravinový deficit v rozvojových zemích: faktory vzniku, regionální diferenciace, možná řešení
Food deficit in developing countries: factors of origin, regional differentiation, possible solutions
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/173454Identifikátory
SIS: 243921
Kolekce
- Kvalifikační práce [20106]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Milerová Prášková, Dagmar
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biologie se zaměřením na vzdělávání - Geografie se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje
Datum obhajoby
6. 6. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
potravinový deficit - faktory vzniku - rozvojové země - regionální diferenciaceKlíčová slova (anglicky)
food deficit - drivers - developing countries - regional differentiationTato bakalářská práce se zabývá problematikou potravinového deficitu v rozvojových zemích. V první řadě se věnuje definování základních pojmů vysvětlující potravinový deficit. Poté se zabývá rozsahem jednotlivých ukazatelů potravinového deficitu, a to v různých měřítkových úrovních. Za pomocí grafů a kartogramů vytvořených na základě dostupných dat je zobrazena regionální diferenciace podvýživy. Na základě rešerše odborné literatury je popsán rozsah potravinového deficitu, dále které skupiny osob na základě věku a pohlaví jsou zasaženy nejvíce a z jakého důvodu. U vybraných faktorů způsobující podvýživu v rozvojových zemích je na díky statistické analýze, konkrétně korelační analýze a vypočtení Pearsonova a Spearmanova korelačního koeficientu, ověřena jejich závislost. Na závěr jsou uvedeny možnosti řešení potravinového deficitu dle literární rešerše. Klíčová slova: Hlad, malnutrice, podvýživa, potravinová nejistota, rozvojové země
This bachelor's thesis deals with food deficit issues in developing countries. First and foremost, it is dedicated to defining basic concepts that explain the food deficit. It then looks at the range of individual food deficit indicators, at different scale levels. Using graphs and cartograms made from available data, regional differentiation of malnutrition is shown. Based on a literature review, the extent of the food deficit is described, as well as which age and gender groups are most affected and for what reason. For selected factors causing malnutrition in developing countries, their dependence is verified by statistical analysis, namely correlation analysis and calculation of the Pearson and Spearman correlation factors. Finally, the options for addressing the food deficit according to the literary reshuffle are presented. The key words: Hunger, malnutrition, undernourishment, food insecurity, developing countries