Hodnocení příjmu nutričních substrátů a vybraných nutrientů v graviditě
The evaluation of dietary intake substrates and nutrients in pregnancy.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/16294Identifiers
Study Information System: 18042
Collections
- Kvalifikační práce [6634]
Author
Advisor
Referee
Vejsová, Marcela
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
3. 6. 2008
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
HODNOCENÍ PŘÍJMŮ NUTRIČNÍCH SUBSTRÁTŮ A VYBRANÝCH NUTRIENTŮ V GRAVIDITĚ Katedra biologických a lékařských věd Petra Sovišová Správná výživa v období gravidity sehrává významnou roli nejen pro zdravý vývoj plodu, ale i pro celkový zdravotní stav matky, a to jak v průběhu gravidity, tak i po porodu. Cílem studie bylo zjistit vyhodnocením výživy kontrolní skupiny těhotných žen konkrétní nutriční příjem energie, živin, vybraných vitaminů a minerálních látek v současné době v našich českých podmínkách. Testování probíhalo formou týdenních záznamů veškeré přijaté potravy u skupiny náhodně vybraných těhotných žen od druhého trimestru těhotenství, různého věku a rozdílného vzdělání, u nichž byl i předpoklad rozdílnosti stravovacích návyků. Studie probíhala v období od března do října 2006. Data byla zpracována pomocí počítačového programu NutriDan. První část práce je zaměřena teoreticky. Vzhledem k obsahu sledované problematiky jsem se v této práci podrobněji zabývala především příjmem vybraných nutrientů - tedy lipidů, sacharidů, proteinů a celkovým příjmem energie v období gravidity. U jednotlivých nutrientů jsem se vedle jejich popisu zabývala i dopady jejich přebytku či nedostatku pro ženu v období těhotenství. Výsledky naměřených hodnot kontrolní skupiny těhotných žen jsou uvedeny v druhé části...
THE EVALUATION OF DIETARY INTAKE SUBSTRATES AND NUTRIENTS IN PREGNANCY Department of Biological and Medical Sciences Petra Sovišová The right nourishment during pregnancy plays key role not only for the healthy development of fetus, but also for over-all health of future mother during pregnancy and after delivery. The aim of this study was to find out by various testing of nourishment in the group of pregnant women nutrition intake of energy, vitamins and minerals in current times in the Czech Republic. Testing was done on weekly basis of all intook nutrition in the group of randomely selected pregnant women since the second trimestr of pregnancy, different age and education, where was suspection of differency in nutrition. The study took place in the period of March to October 2006. Data were processed by NutriDan computer system. First part of my work is on theory basis.In this part I was mainly concerned by intake of lipids, sacharids, proteins and overall energy intake during pregnancy. I was mainly concerned in individual cases on their lack or overlap on individual woman during pregnancy. The results of such measurements are listed in second part of my diploma work. Volumes show, that intake of lipids, sacharides and proteins are relative equal to recommended daily dose for pregnant women in...