Zobrazit minimální záznam

The evaluation of dietary intake substrates and nutrients in pregnancy.
dc.contributor.advisorHronek, Miloslav
dc.creatorSovišová, Petra
dc.date.accessioned2017-04-11T12:26:13Z
dc.date.available2017-04-11T12:26:13Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/16294
dc.description.abstractHODNOCENÍ PŘÍJMŮ NUTRIČNÍCH SUBSTRÁTŮ A VYBRANÝCH NUTRIENTŮ V GRAVIDITĚ Katedra biologických a lékařských věd Petra Sovišová Správná výživa v období gravidity sehrává významnou roli nejen pro zdravý vývoj plodu, ale i pro celkový zdravotní stav matky, a to jak v průběhu gravidity, tak i po porodu. Cílem studie bylo zjistit vyhodnocením výživy kontrolní skupiny těhotných žen konkrétní nutriční příjem energie, živin, vybraných vitaminů a minerálních látek v současné době v našich českých podmínkách. Testování probíhalo formou týdenních záznamů veškeré přijaté potravy u skupiny náhodně vybraných těhotných žen od druhého trimestru těhotenství, různého věku a rozdílného vzdělání, u nichž byl i předpoklad rozdílnosti stravovacích návyků. Studie probíhala v období od března do října 2006. Data byla zpracována pomocí počítačového programu NutriDan. První část práce je zaměřena teoreticky. Vzhledem k obsahu sledované problematiky jsem se v této práci podrobněji zabývala především příjmem vybraných nutrientů - tedy lipidů, sacharidů, proteinů a celkovým příjmem energie v období gravidity. U jednotlivých nutrientů jsem se vedle jejich popisu zabývala i dopady jejich přebytku či nedostatku pro ženu v období těhotenství. Výsledky naměřených hodnot kontrolní skupiny těhotných žen jsou uvedeny v druhé části...cs_CZ
dc.description.abstractTHE EVALUATION OF DIETARY INTAKE SUBSTRATES AND NUTRIENTS IN PREGNANCY Department of Biological and Medical Sciences Petra Sovišová The right nourishment during pregnancy plays key role not only for the healthy development of fetus, but also for over-all health of future mother during pregnancy and after delivery. The aim of this study was to find out by various testing of nourishment in the group of pregnant women nutrition intake of energy, vitamins and minerals in current times in the Czech Republic. Testing was done on weekly basis of all intook nutrition in the group of randomely selected pregnant women since the second trimestr of pregnancy, different age and education, where was suspection of differency in nutrition. The study took place in the period of March to October 2006. Data were processed by NutriDan computer system. First part of my work is on theory basis.In this part I was mainly concerned by intake of lipids, sacharids, proteins and overall energy intake during pregnancy. I was mainly concerned in individual cases on their lack or overlap on individual woman during pregnancy. The results of such measurements are listed in second part of my diploma work. Volumes show, that intake of lipids, sacharides and proteins are relative equal to recommended daily dose for pregnant women in...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleHodnocení příjmu nutričních substrátů a vybraných nutrientů v graviditěcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2008
dcterms.dateAccepted2008-06-03
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId18042
dc.title.translatedThe evaluation of dietary intake substrates and nutrients in pregnancy.en_US
dc.contributor.refereeVejsová, Marcela
dc.identifier.aleph000984787
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csHODNOCENÍ PŘÍJMŮ NUTRIČNÍCH SUBSTRÁTŮ A VYBRANÝCH NUTRIENTŮ V GRAVIDITĚ Katedra biologických a lékařských věd Petra Sovišová Správná výživa v období gravidity sehrává významnou roli nejen pro zdravý vývoj plodu, ale i pro celkový zdravotní stav matky, a to jak v průběhu gravidity, tak i po porodu. Cílem studie bylo zjistit vyhodnocením výživy kontrolní skupiny těhotných žen konkrétní nutriční příjem energie, živin, vybraných vitaminů a minerálních látek v současné době v našich českých podmínkách. Testování probíhalo formou týdenních záznamů veškeré přijaté potravy u skupiny náhodně vybraných těhotných žen od druhého trimestru těhotenství, různého věku a rozdílného vzdělání, u nichž byl i předpoklad rozdílnosti stravovacích návyků. Studie probíhala v období od března do října 2006. Data byla zpracována pomocí počítačového programu NutriDan. První část práce je zaměřena teoreticky. Vzhledem k obsahu sledované problematiky jsem se v této práci podrobněji zabývala především příjmem vybraných nutrientů - tedy lipidů, sacharidů, proteinů a celkovým příjmem energie v období gravidity. U jednotlivých nutrientů jsem se vedle jejich popisu zabývala i dopady jejich přebytku či nedostatku pro ženu v období těhotenství. Výsledky naměřených hodnot kontrolní skupiny těhotných žen jsou uvedeny v druhé části...cs_CZ
uk.abstract.enTHE EVALUATION OF DIETARY INTAKE SUBSTRATES AND NUTRIENTS IN PREGNANCY Department of Biological and Medical Sciences Petra Sovišová The right nourishment during pregnancy plays key role not only for the healthy development of fetus, but also for over-all health of future mother during pregnancy and after delivery. The aim of this study was to find out by various testing of nourishment in the group of pregnant women nutrition intake of energy, vitamins and minerals in current times in the Czech Republic. Testing was done on weekly basis of all intook nutrition in the group of randomely selected pregnant women since the second trimestr of pregnancy, different age and education, where was suspection of differency in nutrition. The study took place in the period of March to October 2006. Data were processed by NutriDan computer system. First part of my work is on theory basis.In this part I was mainly concerned by intake of lipids, sacharids, proteins and overall energy intake during pregnancy. I was mainly concerned in individual cases on their lack or overlap on individual woman during pregnancy. The results of such measurements are listed in second part of my diploma work. Volumes show, that intake of lipids, sacharides and proteins are relative equal to recommended daily dose for pregnant women in...en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990009847870106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV