Food blogosféra v České republice. Výzkum chování čtenářů
Food blogosphere in the Czech Republic. Research of readers'behavior.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/151358Identifiers
Study Information System: 202942
Collections
- Kvalifikační práce [18180]
Author
Advisor
Referee
Zábrodská, Kristina
Faculty / Institute
Faculty of Social Sciences
Discipline
Media Studies
Department
Department of Media Studies
Date of defense
21. 9. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Komunikace, média, internet, žurnalistika, blog, food blog, blogosféra, sociální sítě, publikum, vlivKeywords (English)
Communication, media, internet, journalism, blog, food blog, blogosphere, social media, audience, influenceTato diplomová práce se zabývá food blogy jako současným fenoménem. V teoretické části přináší nejprve pohled na historický kontext a vývoj, který předcházel existenci blogů. Soustředí se na komunikaci, média a internet. Nabízí také definice a teoretický základ těchto hlavních a souvisejících termínů, které jsou potřebné pro pochopení celku. Následně práce rozebírá žurnalistiku a postavení blogů v tomto oboru. Pokračuje podrobným zpracováním tématu blogů. Rozebírá jejich historický kontext u nás a ve světě, definuje pojmy, rozlišuje typy blogů, upozorňuje na úskalí blogování, věnuje se etiketě a zákonům, představuje současné trendy a průzkumy, řeší autory - blogery a jejich motivaci, postavení blogerů vůči novinářům, předpokládanou budoucnost a influencery. Navazující část se zabývá publikem, publikem blogosféry a metodami jeho výzkumu. Teoretickou část uzavírá text, který se věnuje konkrétně food blogům, jejich počátkům a vývoji, studii jídla, sdílení gastronomických zážitků a souvisejícím pojmům a také prezentuje výčet aktuálně úspěšných světových a českých food blogerů. Cílem teoretické části je přinést kompaktní pohled na českou blogosféru. Předmětem zkoumání praktické části je publikum a jeho vnímání food blogů. Výzkum si klade za cíl zjistit, jaký je postoj čtenářů k food blogům, jejich...
This diploma thesis deals with food blogs as a current phenomenon. The theoretical part first brings a look at the historical context and development that preceded the existence of blogs. It focuses on communication, media and the Internet. It also offers definitions of these key and related terms and theoretical background that are needed to understand the context. Subsequently, the work discusses journalism and the position of blogs in this field. It continues with a detailed elaboration of the topic of blogs. It analyzes their historical context in our country and in the world, defines concepts, distinguishes types of blogs, draws attention to the pitfalls of blogging, deals with etiquette and laws, presents current trends and surveys, addresses authors - bloggers and their motivation, the position of bloggers towards journalists, the expected future and influencers. The following part deals with the audience, the audience of the blogosphere and methods of its research. The theoretical part concludes with a text that deals specifically with food blogs, their beginnings and development, food studies, sharing gastronomic experiences and related concepts, and also presents a list of currently successful global and Czech food bloggers. The aim of the theoretical part is to bring a compact view of...